Terč

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nepochybujem, mnohí ste to skúsili...

Viem tento názov vám nepovie o čom chcem, alebo k čomu vás chcem doviesť, aby ste sa vážne zamysleli spolu so mnou aspoň na malú chvíľu nad takouto skutočnosťou – skutočnosťou, ktorá tu bohužiaľ je všade okolo nás a obmýva naše city, naše zmýšľanie ako búrlivá a rozpenená rieka svoje brehy a narúša ich až tak, že buď vytvorí ďalší a ešte väčší tok. Taký, ktorí či sa nám to páči a či nie, berie naše obydlia, naše záhrady, ale aj naše spomienky a neraz mnohým aj ich životy...

Viem, ešte stále nie ste o nič múdrejší a neviete čo chcem povedať, že kam mám namierené?! No veľa vám napovie už tento titulok:

 

      Zavraždení manželia bývali na Sídlisku KVP 

 

  A tu je kameň úrazu. A, že prečo? Hneď vám to aj vysvetlím!

 

  Za hlbokého totalitného socíku, sa mi po nekonečnom „lození po úradoch“ v 81 roku podarilo raz a zatiaľ aj naposledy navštíviť nami tak obdivovaný západ.

 

  Hneď v úvode vám musím napísať, že všade, kde sme prišli my Čechoslováci, tak sme na všetko hľadeli ako „vyorané myši“. No najväčším šokom z 26 dní, ktoré sme strávili putovaním po celej Škandinávii (ako cykloturisti), tak celkom určite pre nás všetkých bola tá skutočnosť, keď sme si robili obhliadku centra Kodane a na jednej z ulíc sme s veľkou hrôzou pozerali na mrtvého chlapíka, ktorého jeho telesné pozostatky ležali na chodníku pod oknami jedného z bordelov, ktorých tam bolo vtedy požehnane. (Aby ste boli v obraze, túto obhliadku sme robili pešo a bicykle sme mali odložené v autobuse).

 

 ale tým najväčším šokom pre nás bola tá skutočnosť, že kurvy si iba tak z pootváraných okien pozerali na tohto nebožtíka, tak akoby sa staré tetky pozerali na ožrana a popritom klebetili, že tak mu treba „hovädu jednému, keď nevie kedy má prestať“.

 

  Skutočne neviem či aj s ostatnými mojimi kolegami (ale myslím si, že hej), ale so mnou to riadne zalomcovalo. Jednak preto, že takto z blízka som mŕtveho človeka ešte nevidel, najmä ak zoberiete do úvahy, že táto udalosť sa stala iba pár sekúnd pred tým, čo sme tadiaľto prechádzali, takže tie sekundy rozhodli o tom, že jeho telo dopadlo na chodník a nie na nás okoloidúcich. (Pochopiteľne mrtvých ľudí om od malička na pohreboch videl dosť, ale v truhlách, a jedného nebožtíka – dokonca to bol krstný otec buď nášho otca, alebo niektorej jeho sestry – tak toho som videl ako malý 11 ročný chlapec. Iba pár centimetrov som stál vedľa jeho obhoreného, zoškvareného a úplne nahého tela, tak ako ho Boh stvoril, iba baganče, tie mu zostali na nohách takmer neporušené). Pre mňa to bolo niečo otrasné, ale šokoval ma prístup domorodcov k tejto nežiaducej udalosti. Vôbec nikto, skutočne nik z okoloidúcich sa pri tom „úbožiakovi nezastavil“. Jednoducho iba svoj zrak spustili na to miesto, jednoducho ho obišli a išli svojou cestou ďalej, tak ako keby to z tých okien tohto bordelu vypadol jeden zimný a poriadne hrubý kabát nejakého starého žobráka. (Takí by ani u nás nik – až na malé výnimky – nezdvíhal zo zeme).

  Hneď mi prebehlo mysľou, že keby sa také niečo stalo v tom čase u nás v Československu, že by takto niekoho za bieleho dňa zavraždili a vyhodili z budovy cez okno na chodník, tak to by v priebehu piatich sekúnd na tomto mieste už bolo minimálne šesť milicionárov, policajtov, kriminálnikov a najmenej dvesto zvedavcov – medzi ktorými by bolo mnoho tých, ktorým práve plynula pracovná doba, ale to už by bolo vedľajšie, lebo u nás to takto bolo. (Teraz by sa zo svojho pracoviska takýto ľudia neodvážili vytrčiť svoj zadok ani na päť minút, lebo by sa báli, že prídu o svoje miesto, ale vtedy - a obzvlášť pri takýchto udalostiach, tak to dokázali čumieť aj niekoľko hodín).

 

  No trochu som odbočil. Preto sa vrátim k tomu na čo som chcel zamerať vašu pozornosť. Sú to medziľudské vzťahy.

 

  Keď sa objavila v novinách táto nešťastná správa, že títo zavraždení manželia pochádzali z KVP a dokonca „z mojej ulice“, tak to ma skutočne šokovalo, lebo hoci sa na Slovensku šíria správy rýchlosťou blesku, tak my mnohí občania zo spomenutého sídliska sme to nevedeli a dozvedeli sme sa to až z novín. Hneď som sa nad tým zamyslel ako by to vyzeralo, keby sa toto stalo za hlbokého socíku?! (Je síce pravda, že určite by sme sa to dozvedeli oveľa skôr ak by sa to stalo priamo na KVP).

 

  No nedalo mi, aby som sa nezapojil do diskusného fóra k tomuto článku a tak vám ponúkam zopár reakcii diskutérov, pochopiteľne aj mojich:

 

  Boli to normálni ľudia?!

  Zatiaľ sú to iba klebety, ako sa zvykne povedať – jedna baba povedala. Môj osobný názor je, že normálny človek by takúto vec neurobil. Som rovnako starý ako ten – už nebožtík a aj manželku mám v tom istom veku ako bola jeho.

 

  Keby mi moja manželka teraz takmer po 30 rokoch manželstva začala byť neverná, tak by som určite z toho nerobil tragédiu a vykašľal by som sa na ňu - a našiel by som si oveľa mladšiu. (Tu iba pre vás musím však dodať, že praktický mi nič také nehrozí – hoci sa priznám, že nepohrdol by som „nejakým mladým mäskom“, no viem, že mojim starým by pohrdli mnohé.)

 

  Ja si skôr myslím, že možno v tom hrala rolu aj nevera, ale najskôr v tom budú peniaze, lebo pokiaľ „náhodou“ začali uvažovať o rozvode, tak potom už nešlo iba o „fazuľky“. A na margo nebožtíka snáď ešte toľko, že keď to bolo skutočne kvôli nevere, tak ten človek normálny určite nebol. Pochopil by som ho keby mal za manželku nejakú fešandu minimálne aspoň o 20 rokov mladšiu, ale takto to bol podľa mňa idiot. (No podľa informácii, ktoré tu zverejním v závere – predsa len v tomto prípade hrala veľkú rolu nevera).

 

P.S. Ospravedlňujem sa ich pozostalým za tieto „tvrdé slova“, ale pokiaľ to skutočne bolo tak – tak ten idiot je pre neho ešte lichôtka.

 Reagovať |  nemamziadnu | 

24.07.2009 6:27 | Oznám správcovi | Odkaz

 

Hodnoť:     

 ...

som mladší ako nebožtík a ty, ale tento názor zdieľam na 100%...

 Reagovať |  peter200 | 

24.07.2009 8:08 | Oznám správcovi | Odkaz

 

Hodnoť:     

 peter200

Peťo - jedno veľké ĎAKUJEM. Dúfam, že je nás viac takých, ktorí máme rovnaké názory na túto problematiku. Laco

 Reagovať |  nemamziadnu | 

24.07.2009 8:31 | Oznám správcovi | Odkaz

   

   Svetjuli to zavŕšila a skutočne tomu nasadila korunu:

 

Ziadna nevera, ale slabost psychopata!

Tak bohuzial, neda mi nezareagovat nad touto hroznou spravou. Jednou z pricin, pre ktore citim potrebu sa vyjadrit, ze som dotycneho vraha poznala, kedze som byvala v bloku. Bohuzial tento clovek bol dlhe roky alkoholik, ktory ohrozoval rodinu a fyzicky tyral manzelku strasne dlho. Vsetci, ktori v tomto bloku byvali to vedeli a ona par krat pred nim utekala, dokonca bol aj vo vazeni pre jej tyranie. No je to hrozne, hlavne kvôli tomu, ze rodina to uz dlhsie vravela, ze ho ma opustit. To mi zial nevieme ako sa jej pravdepodobne vyhrazal, ze to nikdy nedokazala. Stanislav J. bol chlap, ktory bil svoju zenu pretoze nemal silu postavit sa voci chlapovi, a preto si to vybijal na slabsiom -jeho manzelke. Nikdy nemal kamaratov a to, ze mal vo svojom vlastnictve 3 ilegalne zbrane svedci o tom, ze mal vela nepriatelov. Jeho manzelka sa prestahovala do Mokraniec za dcerov, aby jej pomohla s vnucatom ale on to bral ako fakt, ze si tam niekoho najde. Potom ju tam nasledoval, a stale to dookola opakoval, ze on ju tam nenecha aby sa tam ku....la. No bohuzial jeho manzelka nebola nikdy jedna z tych zien, len jeho psychicky stav naznacoval tomu, ze ak ju upodozrieval z niecoho takeho tak to nemal v poriadku v hlave. Predtym ako ju zastrelil ju hrozne zbil a zmlatil, takze ona uz mohla byt mrtva „pred zastrelenim“. Bola to dobra zena, ktora bola cely zivot zastrasovana a bohuzial tomuto cinu by sa dalo zabrabit iba keby bol vo vazeni do konca zivota. Je velka skoda, ze my ktori sme boli svedkom tohto tyrania sme sa radsej do toho nestarali a samozrejme je velmi tazke pre zenu, ktorá byva s jej muzom a ma s nim deti opustit ho, alebo udat na policiu. Nech odpocivas v pokoji dobra dusa!

 Reagovať |  sweetjuli | 

24.07.2009 23:34 | Oznám správcovi | Odkaz 

 

sweetjuli

Ďakujem Ti za Tvoj príspevok. Tým sa iba potvrdilo to, čo už na samom začiatku som už spomenul ja vo svojom príspevku: Že tento chlap nebol určite normálny.

 

No musím dodať, že zbabelo sa k tejto veci stavali aj ich deti. Som presvedčený o tom, že keby sa o to snažili tak by k tej tragédii nemuselo dôjsť.

 

môžem uviesť svoj osobný príklad: môj otec sa k našej mame správal podobne, ale nie kvôli nevere- veľkú rolu hrala chudoba a nedostatok peňazí a otec to riešil svojsky (ako mnoho chlapov) v krčme - alkoholom a potom doma vystrájal. Ja som sa na to už nedokázal takmer denne pozerať a hoci som mal iba 12 rokov, keď sa otec rozohnal na mamu, že ju udrie, tak som sa bleskovo vrhol pred mamu, chytil som otcovu ruku a z celého hrdla som na neho zreval, že ja toto nebudem trpieť aby on mlátil našu mamu. Tento môj postoj zabral. Otec si až vtedy uvedomil, že to nie je záležitosť iba ich dvoch a odvtedy až do ich smrti sme si spolunažívali ako normálna rodina.

 Reagovať |  nemamziadnu | 

25.07.2009 9:19 | Oznám správcovi | Odkaz

 

sweetjuli ...

vieš nie, nie nemám taký pocit, ale je to holá skutočnosť, že po novembri 89 sa medziľudské vzťahy veľmi otupili. A na vine sú peniaze za ktorými sa každý ženie. Za sociku to predsa len bolo iné, ľudia cítili, že si musia navzájom pomáhať, lebo jednak lenivci si to zlizli verejným ohováraním a aj bolo badať výsledky. Myslím tým tie na sídliskách, že keď napr. domovník zvolal brigádu, tak to iba zopár jedincov sa nedostavilo a aj to možno iba z dôvodu, že mali niečo naliehavejšie. (Všetci totiž vedeli, že idú robiť užitočnú vec pre svoje ratolesti).

 

  Aj susedské vzťahy boli oveľa lepšie. Nie lenže sa navštevovali navzájom susedia, ktorí bývali oproti sebe, ale viacerí spoločne dokázali posedieť u jedného, raz u druhého a pekne si nažívali. Dokonca celé rodinky aj s deťmi chodievali do neďalekého okolia, do prírody a bolo zábavy a aj zážitky. Ale teraz, to je „akési“ zakliate, jednak stúpa rozvodovosť, narastajú vraždy a samovraždy.

 

  Veď nemusím chodiť ďaleko. Moja suseda oproti. Takisto sme sa navštevovali a či iba na chodbe sme si poklebetili, ale tiež to akosi samé od seba prestalo fungovať. Začalo to tým, že suseda sa stala nezamestnanou a potom to už išlo z kopca. Jej manžel, nie žeby ju voľajako podporil, ale na staré kolena si starý cap našiel inú a svojej nechal byt, odsťahoval sa k tamtej. (No keby to bola nejaká fešanda a aspoň o 15 rokov mladšia ako ta jeho, tak by som to ešte pochopil, ale táto, to je presne akoby kópia tej prvej a ešte aj v rovnakom veku, takže toto ani ja nedokážem pochopiť. )

 

  A to aj na dedinách sa riadne dok..vilo. Sused suseda by najradšej zavraždil. Roky im nič neprekážalo, a teraz vyhľadávajú záznamy na pozemkových úradoch a šprtajú do všetkého možného, len aby "tých 30 centimetrov" prisúdili im. Skutočne je to veľmi choré. Laco

 Reagovať |  nemamziadnu | 

27.07.2009 17:19 | Oznám správcovi | Odkaz

 

re:

Ano mas pravdu, ten chlap bol pravdepodobne psychicky chory. Ktovie. Co sa tyka deti a preco sa nestarali? Urcite viem, ze syn mal s otcom zopar slovnych aj fyzickych roztrziek. Bohuzial v tvojom pripade tvoj ocko to pochopil velmi rychlo a vsetko dobre dopadlo, my ale nevieme ako to bolo v ich pripade. Ci aj deti netyral. Vcelku pravdu sa už asi nedozvieme. Jej dcera chcela aby mamka s nou byvala, takze urcite jej zalezalo na tom ako sa ma. Co som pocula, ze vraj ten maniak nikdy nemal rad svoju dceru lebo mala blizky vztah k mamke (este aj na to ziarlil!).A jej dcera je momentalne na psychiatrickom lieceni, zrutila sa potom vsetkom chudinka. No je to velmi tazke pre nich vsetkych a dufam, ze jej syncek, ktory bol svedkom ako dedko zbil babku nebude mat nejakú psychicku ujmu v buducnosti. Snad vsetko dobre dopadne.

 Reagovať |  sweetjuli | 

27.07.2009 14:35 | Oznám správcovi | Odkaz

 Laco Serenča KE


Azda iba hra ,,na niečo“ | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014