Terč

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Luník IX. – jeho skládky pevných odpadov a petícia občanov Košíc

Dnes po dvojmesačnej prestávke košickí mestskí poslanci na magistráte zasadnú do svojich lavíc a budú voliť i meniť územný plán.

  Poslanci sa budú zaoberať aj petíciou obyvateľov mesta proti odvozu nelegálneho odpadu z Luníka IX. Tí žiadajú vypísanie referenda s otázkou: „Súhlasíte, aby mesto Košice vynaložilo sumu 66 700 eur na odstránenie pevného odpadu z Luníka IX?" Na vypísanie petície však nezískali dostatok podpisov. A tak mi nič iné nezostáva iba zo zármutkom musím skonštatovať, že referendum nebude.

 

  No bohužiaľ vidím to tak, že nikde v Európe si občania nenechajú tak skákať po hlave od štátu, vlády, štátnych inštitúcií a byrokratov ako my Slováci. Je to veľmi smutné, ale treba na plné ústa povedať, že ak si nechceme vziať veci do svojich rúk, tak táto politická luza tu bude vládnuť ešte veľmi dlho.

 

  Ja si dovolím tvrdiť, že košickí poslanci si budú robiť a schvaľovať čo sa im zachce, a to na základe jednoduchej logiky: väčšina Košičanov má na háku, že čo sa deje vo veciach verejných. Všetci Košičania iba nariekajú aké je všetko drahé a že stále sa ešte zvyšujú ceny a keď majú možnosť vyjadriť svoj názor, aby sa to zmenilo, tak sa na to vykašľú!

 

  Takže vážení o tom to je. Aj včera sa to ukázalo na prezentácii, ktorú zvolal hlavný architekt do malej zasadačky magistrátu. Prišlo nás tam iba zopár aktivistov a kým začala diskusia, tak ešte aj z toho mála, ktorí sme tam boli, tak poniektorí už začali odchádzať.

 

Hlavný architekt už zrejme končí na magistráte, lebo to, čo včera vyzeralo ako verejná prezentácia činnosti Útvaru hlavného architekta (ÚHA) za posledný rok, tak to bolo skôr labuťou piesňou hlavného architekta Martina Drahovského. Podľa horúcich kuloárnych informácií má totiž čoskoro opustiť svoj post na magistráte. Dôvodom majú byť politické tlaky, ktoré majú vyvrcholiť na dnešnom mestskom zastupiteľstve, lebo v rámci návrhu na zmenu organizačného poriadku magistrátu má na dnešnom rokovaní zastupiteľstva dôjsť k degradácii doteraz samostatného oddelenia ÚHA a z neho ma vzniknúť súčasť iného oddelenia. Poslancom tento návrh predkladá primátor František Knapík.

 

  Ja si dovolím tvrdiť, že v Košiciach, keby na tomto poste sedel aj hlavný architekt z Newyork City, tak by bol stále ten najhorší, lebo starostovia a poslanci sa predsa zo svojich postov neodvolajú!

 

  V diskusii som vystúpil so svojim názorom a poukázal som na konkrétnu vec, ktorá sa týka prepojenia hlavného ťahu z Klimkovičovej ulice na Moskovskú triedu (ide o križovatku tvaru T pri obchodnom centre Iskra). Roky sa už snažím „tlačiť na pílu“ cez starostu KVP aby sa toto urýchlene riešilo, lebo raz tam môže dôjsť k veľmi vážnej dopravnej nehode. Ešte keď pán starosta po druhy krát kandidoval na tento post, tak už vtedy mi sľuboval, že na tom sa už architektonický pracuje a že čo nevidieť sa to bude aj realizovať v praxi. Odvtedy prešlo tri a pol roka, ale stále sa iba predhadzujú výhovorky, že sú problémy s odkúpením pozemkov. Ja tvrdím, že je to všetko v neschopnosti starostu, lebo keby on mal skutočne záujem čo najskôr vyriešiť takúto záležitosť, tak aj hlavný architekt by potom nemal zviazané ruky. A to som vystúpil iba s jednou z mojich piatich požiadaviek, ktoré sa týkali pána starostu, lebo som nechcel príliš naťahovať diskusiu. (Bolo nás tam totiž ako šafranu a aj z tých prítomných občanov už poniektorí začali odchádzať!). Takže vážení o tom to je, pokiaľ občania nebudú vyžadovať po svojich starostoch na jednotlivých mestských častiach, aby skutočne niečo rozumné robili pre ich okolie, tak sa veru nič nezmení!!!

 

Alebo, žeby predsa?  Uvidím o ôsmej hodine začína verejné zasadanie poslancov mestského magistrátu, tak si ich pôjdem vypočuť, aké múdre rozhodnutia vzídu z ich hláv?!

 

 Tak nechám sa prekvapiť. Hoci už teraz to vidím veľmi skepticky. Najskôr to bude asi tak, že predsa len ich volebné obdobie pomalý konči, takže keď doteraz veľa vody nenamútili, tak to aj ... ???

 

Ladislav Serenča


Luník IX. - a neochota občanov postaviť sa rázne k riešeniu nelegálnych skládok komunálneho odpadu vytvorených Rómskymi spoluobčanmi. | stály odkaz

Komentáre

  1. Najšpinavšie velké mesto na slovensku
    tu je zbytočné písať nezmysly,treba rázne a navždy s nimi spraviť poriadok ,ako s človekom ,ktorý si neplatí nájom,však sa z nás obyčajných ľudí primitívne smejú ,chcela by som vedieť ,keby som nezaplatila já ,ale ich neprevychováte a zbytočná komunikácia, toto aby sa hrabali v kontaineroch som nevidela v celom Česku ,ani Slovensku,len v Košiciach kde žijem a hlavne na sidl/Jazerom treba dať jeden velky slameny dom na ostrov,inak budeme zamorení za 10 rokov....čo robí naša vláda a prečo je populárna ,keď s každej strany počuvam na Fica kritiku,sú zbohatlíci a dala by som ich tam aspoň na mesiac bývať ,potom by sa asi poriadok spravil,ostáva to na vláde SR nech sa vzdajú odmien na vianoce a nech zaplatia z vlastného keď to nevedia riešiť,starosta je bezmocný..
    publikované: 15.12.2009 15:20:51 | autor: hana hajduova (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. smetisko lunik?
    fakt.. prečo to svinstvo odtiaľ odvážať? veď do mesiaca je to tam zaprasené zas..
    čo tak celý lunik vyhlásiť za finálnu skládku pre celé košice, a postaviť na ňom vežu z odpadu?
    v simpsonovskom springfilde mali ako turistickú atrakciu vysokú haldu horiacich pneumatík.. možno by sa na tej "lunikovskej" hore odpadu ešte dala vybudovať zjazdoka a areál pre adrenalínové športy..
    "zapoľujte si na krysi veľké jak dogy"
    to by mohlo byť logo..
    publikované: 15.12.2009 17:53:46 | autor: alamo (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ostáva to na vláde SR nech sa vzdajú odmien na vianoce a nech zaplatia z vlastného
    hana hajduova,
    veď oni robia iba to, čo im národ dovolí. Samozrejme, že starosta je bezmocný, veď som dnes na ich rokovaní na vlastné oči videl a počul ako schválili rozpočet na roky 2010 - 2012 nikto s poslancov si s Cigánmi nechce špiniť ruky a tak znovu rátajú so zaplatením desiatkami tisícou eur na odpadky Luníka IX lebo argumentovali tým, že už sa neúnosne množia potkany a hrozia epidémie. Dokonca jeden Rómsky poslanec vyzval primátora, že nesmú obmedzovať a zastavovať vodu cigánom, lebo že sa upchajú kanalizácie a bude to ešte horšie. Takže nie dosť, že budeme platiť za nich na odvoz smetí, ale aj za vodu, ktorú cigániska spotrebujú.

    Laco
    publikované: 15.12.2009 18:42:05 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. alamo
    Prosím Ťa prečítaj si mojú odpoveď Hane Hajduovej! Presne toisté by som napísal aj Tebe.

    Laco
    publikované: 15.12.2009 18:48:15 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Terč
    môj humor je veľmi zvláštny.. väčšinou sú to samé dvojzmysly..
    ale odporúčam ich brať vážne.. pretože keby som mal "moc"
    skutočne by som to urobil, a zviezol tam odpadky s celého slovenska
    publikované: 15.12.2009 21:03:01 | autor: alamo (e-mail, web, autorizovaný)
  6. alamo
    Ja verím, že by postačilo, aby si tam zaviezol iba jednu poriadnu fúru hoci aj na starej Liazke a hneď (možno) by sa hneď pripojili ďalší čo by Ťa nasledovali.
    Laco
    publikované: 15.12.2009 21:12:45 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. to by potom stačila aj jedna igelitka..
    a keby niečo, tak nevysýpam odpadky, ale kŕmim "holuby" (krysi)
    v košiciach je zakázané, kŕmiť "holuby" alebo iné voľne žijúce zvieratká?
    publikované: 15.12.2009 23:14:36 | autor: alamo (e-mail, web, autorizovaný)
  8. alamo
    Veď práve to. Predsa úplne stačí, že kŕmime dvojnohých, bezkrídlych holubov na Luníku IX.

    Laco
    publikované: 16.12.2009 01:54:51 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014