Terč

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vzor: ako by sa mali správať naši politici

Politici vo Švédsku nemajú žiadne výhody. Švédi nemajú veľké nároky, pokiaľ ide o luxus a bohatstvo a to platí aj pre švédskych politikov, ktorí sú integrálnou a aktívnou súčasťou populácie.

Už veľmi skoro, viac než pred sto rokmi, mierila sociálna štruktúra Švédska smerom k takej sociálnej organizácii života, kde by členovia komunity mali rovnocenné sociálne postavenie. 
Sociálna rovnosť bola a stále je hlavným cieľom politickej a sociálnej organizácie vo Švédsku. To je príčinou, že politici, dokonca aj ministri, neočakávajú výnimočné, špeciálne výhody. 
Ministri aj na najvyšších postoch v mnohých prípadoch cestujú tým istým autobusom, vlakom alebo metrom ako obyčajní občania. Od každého sa očakáva, že bude používať verejnú dopravu a všeobecne, že si bude prať svoje šaty, upratovať svoj dom, nakupovať a to sa týka aj politikov, ministrov a poslancov. Keď niektorý z politikov alebo ministrov využije situáciu a svoje politické kontakty a snaží sa, napríklad, získať lepší byt v strede mesta, je isté, že sa vo funkcii dlho neudrží.

Sociálny tlak a tlač sa už  o to postará. Prirodzene, mnohí ministri, ako aj iní občania, môžu mať súkromné autá a žiť v pohodlných domoch, ktorí si však takmer bez výnimky kúpia na pôžičku z banky a splatia ich svojou celoživotnou prácou.

Švédsko bolo začiatkom 19. storočia chudobnou poľnohospodárskou krajinou, ktorá sa vtedy len pomaly industrializovala. Keď v roku 1911 vznikli odbory, tie prišli s presadzovaním práva žien voliť a v roku 1920 aj s požiadavkami na sociálne reformy v súvislosti so zdravotníctvom, bývaním, atď. To postupne vyústilo do situácie, že dnes si politici musia sami prať svoju bielizeň v práčovniach, inštalovaných v obytných domoch, kde bývajú alebo v práčkach vo svojich domoch, pretože vo Švédsku dnes už neexistuje žiadne domáce služobníctvo. Tak veru.

Švédski poslanci nemajú k dispozícii vodičov, ani žiadnych poradcov. Mnohí z nich žijú len v malom byte a spia na rozkladacej posteli alebo nocujú vo svojej kancelárii v parlamente. V parlamente majú svojich zástupcov rôzne strany a regióny zo všetkých kútov krajiny a mnohí z nich nemajú v Stockholme žiadnych priateľov, svoj vlastný byt alebo ubytovanie, preto majú v kancelárii pohodlný gauč, aby v nich mohli aj prenocovať. Keďže všetci majú dobrý plat, nemali by mať ťažkosti cez víkend vycestovať za svojou rodinou vo vzdialených oblastiach, čo väčšina z nich aj robí. A pokiaľ ide o zvláštne výhody, tak na to zabudnite, pretože tu, vo Švédsku, nič také neexistuje.

ZDROJ:

(krátené) 
Anna Malm: "In Sweden, politicians are without perks"  
http://english.pravda.ru/world/europe/15-09-2010/114912-sweden_politicians_perks-0/


Ale toto, to sa stalo... | stály odkaz

Komentáre

  1. Laco,promiň, četl jsem to nejdřív na Fasabůku.
    Ale vidím, že tu jsou všichni spokojený s tím, že je vokrádaj neschopný hazli.
    No to se nedá nic dělat. Holt dneska můžou na Maledivy, do Dominikánů, do Ameriky, tak se jim to líbí.
    To je neoddiskutovatelná výhoda demokratického kapitalismu.
    Jen, prosím Tě pěkně, nepokládej na stůl tyto argumenty v Koreji, Vietnamu, Iráku a v Afganistanu. Jinak Tě ukamenujou, v lepším případě uříznou hlavu příborovým nožem, v nejsamlepším případě zastřelej!!!
    publikované: 23.10.2010 10:40:25 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Miťo
    Viem dobre ako si to myslel s tým, aby som to nedával na stôl v Koreji...

    No myslím si, že ešte aj tam sú ľudia uvedomelejší ako u nás mnohí, ktorí ako keby si ani nevideli "na špičku nosa", že dovolia politikom aby si s nimi robili, čo sa im len zachce.

    Laco
    publikované: 23.10.2010 11:06:34 | autor: Ladislav (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014