Terč

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zamyslel som sa nad tým, čo by som odpovedal ľuďom, ktorí by mi položili otázku takéhoto charakteru?!

Čo mi priniesol 17 november v roku 1989? Hrial by ma pocit, že by som s čistým svedomím mohol povedať jedno nádherné slovo sloboda, lebo na slobodu som čakal 32 rokov.

   V 89 roku som mal 37 rokov, ale mojich prvých 5 rokov života do tejto oblasti nerátam. Kým som si totiž začal uvedomovať význam života a postoj spoločnosti voči mne, tak u mňa sa to  prejavilo zhruba v tom veku. Preto iba tých spomenutých 32 rokov.

  No, keby som to mal merať po materiálnej stránke, tak znovu s čistým svedomím by som mohol povedať, že mi november (prepytujem) priniesol veľké h@vno.

Hneď aj vysvetlím dôvod, prečo takto ostro reagujem: Keď som začal na svoj chlebíček tvrdo pracovať, dovolím si tvrdiť od môjho deviateho roku života, tak už od útleho detstva som mal možnosť pozorovať tu obrovskú nespravodlivosť, ktorá sa týkala odmeňovania za vykonanú prácu.

  Doslova som znenávidel bývalé  zriadenie za jeho prístup k ohodnocovaniu ľudskej práce. (Pre tých mladších vysvetlím, že kto nekradol a nerobil mimo svojho stáleho zamestnania ešte nejaké čierne bočné práce, tak sa nemal čím chváliť. Tým bočným prácam sa hovorilo fušky.)

  Preto, že ma moji rodičia od môjho útleho detstva viedli k tomu aby som žil a pracoval poctivo, tak som sa držal tejto litery .

  Teraz s ľútosťou musím skonštatovať, že sa nikomu nemôžem pochváliť s tým, že som sa mal za bývalého režimu dobre, lebo z toho čo som si poctivo zarobil, tak som si mohol ušetriť na jeden bicykel značky Favorit (a to skutočne a doslovne, lebo, keď som chcel tak ako iní ľudia aspoň raz do roka ísť na dovolenku aj s celou mojou rodinou, tak som musel poriadne uťahovať na iných životných činnostiach, len aby mi moje deti raz nevytýkali, že som bol držgroš a že sme nikam nechodili. (No úprimne musím povedať, že aj tak to nebolo bohviečo, lebo boli sme spolu pri mori iba raz v Bulharsku a podobne aj v Rumunsku. No a k tým dovolenkám sa dá zarátať aj jeden pobyt na Balatone v Maďarsku.) A toto bolo aj všetko. Nemohol som sa pochváliť mojim priateľom a známym s tým, že som si za zarobené peniaze dokázal postaviť dom, či nebodaj chatu, alebo, že som si kúpil auto. (Ktoré v tom období bolo takmer buržoáznym prežitkom, ale tí, ktorí vtedy vlastnili auto, tak ho pokladali za najdôležitejší výdobytok spoločnosti a pyšne sa ním predvádzali, hoci to v mnohých prípadoch bolo iba raz v týždni. Najmä na dedinách, keď sa rodiny so svojimi autami odviezli na omšu do kostola a potom naspäť.)

   Bohužiaľ so zármutkom musím skonštatovať, že po novembri 89 okrem slobody sa takisto nemám čím pochváliť. Naivne som veril, že konečne tu bude demokracia. Demokracia s ľudskou tvárou, a že konečne budem tu na Slovensku hodnotený za svoju prácu skutočne tak, že sa budem môcť kdekoľvek pýšiť tým, že som si „za krátku dobu“, (za takých 10 – 12 rokov) mohol dovoliť kúpiť auto a pozemok na ktorom som si postavil rodinný dom. Poprípade , že som si ešte kúpil kdesi pod lesom malý pozemok, kde som si postavil chatu.

Viem utópia, ale bohužiaľ skutočná realita.

Ladislav Serenča


Ale toto, to sa stalo... | stály odkaz

Komentáre

  1. s čistým svedomím by som mohol povedať, že mi november (prepytujem) priniesol veľké hovno.
    Pravda je,že s poctivosťou si ďaleko nezašiel ani pred novembrom 89 a tobôž nie po ňom.Pre mňa ako robotníka bola demokracia lepšia predtým,aspoň čo sa týka možnosti povedania si svojho názoru v práci.Dnes slovo pracujúcej triedy neznamená nič. Pre ľudí ,ako Fedor Gál,či Oliver Andrásy sme spodina.
    Moje názory na november 89 sú aj tu:

    http://nepres.blog.pravda.sk/
    http://hano.blog.sme.sk/c/207210/To-je-ono.html
    publikované: 17.11.2009 09:39:41 | autor: nepres (e-mail, web, autorizovaný)
  2. nepres
    ...Dnes slovo pracujúcej triedy neznamená nič.
    - Ešte do konca minulého roku som pracoval v USS a počas celých 19 rokov po tzv. Nežnej som hustil do robotníkov, aby sa nebáli pritlačiť na Grubera a ostatných odborových predákov, že žiadame vyššie mzdy za svoju poctivú prácu: A vieš ako to vždy dopadlo? Tak, že iba ja som bol stále ten najhorší a ostatní držali papule.

    Takže tu máš odpoveď! Na Slovensku je to bohužiaľ tak!!!
    publikované: 17.11.2009 09:59:46 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Milý terč,
    a vieš ako to dopadlo, V ZTS v Dubnici, keď sa niekto ozval? Dostal sa na listinu prepustených , ak nie na hodinu, tak pri najbližšej príležitosti. Ale i tak ti fandím. Lebo predák -odborársky, v tomto období mohol aj diaľkovo vyštudovať vysokú školu. Takže vieš asi ako bol platný robotníkom? a za čí koniec ťahal.
    publikované: 17.11.2009 20:03:17 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. vasilisa26
    A Ty vieš prečo to tak dopadlo? Lebo Slovač zabudla na jedno veľké heslo: Že v jednote je sila. Lebo v takom prípade by museli prepustiť všetkých! A kto by potom na tie príživnícke svine robil?

    A čo sa týka odborového predáka, konkrétne toho, ktorého aj menujem, tak ten kašlal na Vysokú školu. Jemu stačilo bratríčkovať sa s Rezešom a ten ho zasypával miliónmi, ktoré by mu nedali ani 3 vysoké školy.

    Laco
    publikované: 17.11.2009 20:18:40 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Terču, moc pěkně jsi to sepsal:-))
    Hlavně to hovno, mně bere za srdce?¨:-)))))) Vyloženě půvabně poeticky stvárněný názor těch, co nějak přežívají.
    Jsou i tací, co se okamžitě zorientovali a dnes nesou prapor demokracie s rozjasněným čelem!
    Chaloupku u lesa vřele doporučuji, ale pozor! Né perníkovou! Asi tušíš, co se mohlo stát než se vrátíš z Úřadu práce, sociálních věcí a rodiny:-))
    publikované: 17.11.2009 20:20:59 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Mito
    Veľmi dobre tuším, čo všetko sa mohlo stáť, ale vôbec ma to netrápi. Ja stále hovorím, že keď ma tie svine aj zastrelia, tak ja svoj názor nezmením, a nech budú radi, že im to dávam na vedomie iba takouto formou, lebo vedel by som im podkúriť oveľa lepšie. (Ale to by sa už mohla preliať aj krv. A toto ja nikdy neschvaľujem, lebo stále hovorím, že od toho je pán Boh aby ich súdil.
    Laco
    publikované: 17.11.2009 20:36:55 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Terč,
    ja som myslela predáka na jednej prevádzke v ZTS
    publikované: 17.11.2009 21:22:06 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Terču, bejt za terč je něco jako životní úděl!
    Vem si třeba, kupříkladu, americký prezidenty,že? :-)))
    A za kolekcema mně taky srdíčko nepiští, stromeček mám umělej, protože i vánoční stromečky bolí, když je někdo podřízne. Ale moc se mi líbí, když si třeba na Moravě vosvítěj jablůňku před barákem. No, ale tý elektriky. Ještě, že jsme včas vynalezli atom, né? Pozitivně myslet je moc důležitý.
    Víš, kolik by jsme se nadřeli ? Vorat zahnutou větví je i teď dost nepohodlný. Tím chci enem říct, to, že zůstávám vděčnej. Všem. Mimo mý nejužšší rodiny, která mi sice už umřela, ale nevadí, i prezidentovi s premiérem, zvlášť Parlamentu, sponzory nemám:-))))
    publikované: 17.11.2009 22:05:25 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Zaujímavé
    Nilkdy by ma nenapoadlo hodnotiť niečo takto hrubo materialisticky, skôr cez možnosti naplnenia života v celej jeho šírke.A tá je práve teraz ohromujúca.Aj pre tých, ktorí nemajú peniaze alebo prácu - napr toto : http://www.cas.sk/clanok/133616/manzelia-z-kosic-sa-staraju-o-deti-z-domova-v-byte-maju-male-jasle.htm
    publikované: 17.11.2009 22:31:57 | autor: Milan1 (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Ja som sa aj tak nadrel, napriek tomu, že bola aj elektrina...
    Miťo, viem, že si teraz robíš prču, no ja iba naznačujem na to, že tí hajzli, ktorí na úkor celého národa nahrabali podvodmi miliardy, tak sa teraz ešte poctivým ľuďom verejne rehocú do oči, a najsmutnejšie na tom je, že ešte aj súdnictvo majú pod svojou kontrolou.

    Laco
    publikované: 18.11.2009 03:40:18 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Milan1
    Život Ťa materialisticky donúti hodnotiť vtedy, keď Ty už takmer nemáš čo si dať do úst a pritom vidíš okolo seba mnoho hajzlov, ktorí aj na Tvoj úkor nenormálne a nepoctivo zbohatli.

    A ten príklad, ktorí si uviedol, tak tuším, že ich mal aj Rozboril vo svojej relácii. Ale znovu sa musím iba opakovať: ukáž mi jedného z takých na ktorých ja poukazujem, že ako on pomáha takým deťom ako napr. v tomto prípade.

    Ja ani tak nenariekam, že nemám prácu (už som sa nadrel dosť a voľajako prežijem aj bez práce), ale tu ide o takúto podstatu, že k tej chudobe a nezamestnanosti dopomohli práve tie nenažrané svine.

    Laco
    publikované: 18.11.2009 04:00:43 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. To Laco
    Jedného čo pomáha deťom z detských domovov ?
    Je ich celá kopa, hlavne pred Vianocami sa idú pretrhnúť aby si odrobinkami z ich peňazí poukázanými na detské domovy vykúpili svedomie a súčasne urobili PR. Najlepšie v hlavnom vysielacom čase.
    U nás už decáky takúto hru na city odmietajú, ale v takých Čechách odmietnutie sponzorského príspevku pre DD od zbohatlíkov, ktorí prevádzkujú svoje automobilové rallye bez ohĺadu na platné zakony sposobilo skor nepochopenie - prečo ten decák nezoberie peniaze ...
    No fakt prečo ?
    Veď peniaze nesmrdia...
    Keby si na toto poukázal...tak ano,toto je problém spoločnosti , kde bohom sú peniaze.
    publikované: 18.11.2009 09:31:15 | autor: Milan1 (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Bať, bať, Laco:-)))
    Já vo Čechách nic moc nevím, jsem tu vopuštěnej a každej mi ubližuje, chtěl jsem Universitu třetího věku českou založit, nesetkal jsem se s pochopením, že akreditace a tak je problém! A já, že reku, a co moje kreditka? to nestačí? A voni, teda tí na ministerstvu vzdělvání, že stačila, ale sám by ste to nezvládl, pane docente. Musel by jste si udělat profesůru! A já, že to cejtíte jako jedinej problém? Tak si zrobím, však si to robím už třetím rokem! A voni, že publikovat náda. S tím mi vlezte na záda, odvrkl jsem. Však já su už skoro za novináře. Noviny bez mojich krávovin si málokdo dokáže představit. Ty jediný, vopravdický, kde se nelže a všichni se podpisujou občanským jménem. A voni, že který? Absolutně byli dezorientovaný, nemělo se cenu s nima dál strácet.
    A nikdo tam nelže a jsou tam samý mladý básnířky! To jsem jen tak mezi dveřma, abych zanechal negativní dojem. Teda spíš abych je nasrdil! Však taky jó! Že jak jste to myslel docente? A já že, nic si z teho nedělejte, i vošklivá ženská může být v práci vobdivovaná! No, a potom jsme nenašli společnou řeč ani náhodou. Ale snažila se. Neuměla ř. :)))))
    Hezkej den a nenech se dneska vod nikoho nasrdit!
    publikované: 18.11.2009 09:52:14 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Milan1
    Milan,
    ver tomu, že keby som o tom vedel a keby to bola naozaj pravda to, čo Ty píšeš, tak si píš, že ja by som na to poukázal, ale divím sa prečo na to nepoukážeš Ty?! Čoho, alebo koho sa bojíš?
    Laco
    publikované: 18.11.2009 11:13:32 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. Mito
    Ahoj Míťo,
    to vieš, keď rodinkárstvo prekvitá tak ako na Slovensku, alebo aj v Čechách, tak na úrady sa dosadia voly, čo síce hovno vedia, ale pre nich to bolo a bude stále tak, že čím je národu horšie, tak im je lepšie, no a kým ten holubičí národ toto mieni donekonečna tolerovať, tak sa skutočne niet čomu diviť.

    Ďakujem Ti za Tvoju podporu a neboj mňa len tak ľahko nejaký primitív nevytočí.
    Laco
    publikované: 18.11.2009 11:24:15 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Bojí se bezbřehé demokracie, Laco!
    Nechce se nechat demokraticky nakopat do prdele vod oamnestovanejch !
    Tu v Trenčíně přemejšlím nad hnutím " Za Luník čistější". Taky mně napadlo, ale to jenom okrajově " Za Luník bělejší". To by asi nešlo.Jsem totiž demokrat. Do určitý míry. A když je přes míru, tak Zavolám Míru, to je kámoš z Česka, a ten to zařídí! Ale Mírovi jdu zavolat, že absolutní pohoda. Normálně se nožem a sekerou, když se chlapy v hospodě seperou:-)))
    publikované: 18.11.2009 11:26:54 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  17. To Laco
    Už na to niekto poukázal a vytrvalo poukazuje - Natália Blahová z asociacie náhradných rodín.
    http://nataliablahova.blog.sme.sk/c/210279/TV-JOJ-ponuka-Vykuzlime-ciste-svedomie-za-2.html
    publikované: 18.11.2009 12:07:55 | autor: Milan1 (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Milan1
    Milan,
    prečítal som si to a ďakujem, že si mi to poslal.

    Teší ma to o to viac, že to napísala mladá žena.
    Laco
    publikované: 18.11.2009 12:14:30 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014