Terč

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Walesa porazil komunizmus

Poliaci dnes budú oslavovať prvé (polo)slobodné voľby. Nik nepochybuje, že najväčšiu zásluhu má na tom najvýraznejšia osobnosť boja s komunizmom – Lech Walesa, ktorý „so svojou známou Solidaritou“ mal pred 20. rokmi významný podiel na tom, že toto bol začiatok konca totalitného systému.

  Lech Walesa sa nepochybne stal  najvýraznejšou osobnosťou boja s komunizmom a bol za tento „svoj celoživotný boj“ ocenený aj Nobelovou cenou za mier.

 

  Elektrikár, ktorý sa vzoprel totalitnému režimu v Poľsku a v prvej priamej voľbe  ho Poliaci za tieto zásluhy zvolili za svojho prezidenta.

  Walensa je pre Poliakov  legendou. Jeho prvé nezávislé odborové hnutie Solidarita ukázalo, že komunisti nie sú stranou pracujúcich a aj preto komunizmus v Poľsku stratil legitimitu (už v roku 1981) v čase výnimočného stavu, keď komunisti poslali na ľudí tanky.

 

  Komunistický režim mal aj v ostatných krajinách nízku podporu, a keď sa v Poľsku ukázalo, že „nehrozí vojenský zásah Moskvy, tak sa okamžite rozpadol.“

  Či to bol premyslený krok Moskvy, aby bolo Poľsko pokusným králikom, kde sa komunisti podelia o moc, alebo bol totalitný systém naozaj chorý?? (Azda to raz potvrdí aj história).

 

  Prichádzala ,,perestrojka“

Ale aj v Československu sa postupne viac a viac ľudí nemienilo už iba prizerať na to, čo všetko si totalitný režim dovoľuje. Nepochybne im v tom otvárali oči aj udalosti v Poľsku s Lechom Walesom a jeho Solidaritou, no nie malou mierou sa pod ,,prebudenie“ podpísal Vatikán s pápežom Jánom Pavlom II. (Akoby si mnohí komunisti nechceli uvedomiť, že čím ďalej sa budú snažiť nabúrať hlavne kresťanstvo, o to viac si jeho stúpencov poštvú proti sebe). Kresťania to jasne dokázali v Bratislave 25. marca 1988 ,,sviečkovou manifestáciou“, ktorou chceli prejaviť nespokojnosť s totalitným režimom. Policajné obušky a vodné delá ich nakoniec vyburcovali k väčšiemu odporu voči socializmu, a tým zároveň pripravili pôdu na prevrat v novembri 1989.  

 

  Osobne si však myslím, že najviac prichádzajúcej zmene napomohla politika najvyššieho sovietskeho predstaviteľa Michaila Sergejeviča Gorbačova, jeho celému svetu známa ,,perestrojka“ - , ktorý prvý pochopil, že v tom zahnívajúcom boľševickom a totalitnom systéme je načase začať robiť radikálne zmeny. (No silno pochybujem o tom, žeby bola v jeho predstave taká demokracia, aká je v postkomunistických krajinách teraz).


Politika | stály odkaz

Komentáre

  1. premeny
    Walensa bol vraj spolupracovnikom polskej statnej bezpecnosti tak si dnes mysli vacsina Poliakov a tie dokazy ktore zmizli (ked si ich vypozical ako uradujuci prezident) by to potvrdzovalo ( z suboru dokumentov o nom zmizlo vela ocislovanych stran).
    Taktiez v Gdansku vtedy kto iny organizoval tie strajky, ale to neboli obycajni robotnici, tak Walensu dali dopredu, aby to vyzeralo, ze to robotnik vsetkych vedie. Tie velke osobnosti zostali v pozadi a dnes ziju v chudobe (ako to obycajne v zivote byva).
    Co do Gorbacova to suhlasim. To on dal podnet do perestrojky, bez neho by sa vsetko tiez skoncilo ako v 1956 alebo 1968!
    publikované: 04.06.2009 09:16:51 | autor: nemo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Bohužiaľ, dôkazy chýbajú!
    Vážený pane, vôbec nepopieram to, čo tvrdíte, že Walesa spolupracoval s ŠtB, lenže, keď niet dôkazov, tak sa nemôžem o nič oprieť. To isté by sa totiž dalo tvrdiť o Havlovi, no kde je dôkaz, že sa nepokúsil skartovať materiály, ktoré by ho usvedčili, že tiež spolupracoval s ŠtB.
    publikované: 04.06.2009 10:11:51 | autor: Ladislav Serenča (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014