Terč

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rómska otázka – protesty

Nie som škodoradostný, ale v tomto prípade sa mi chce na celé hrdlo zakričať, tak vám treba Slováci...

   Počas môjho doterajšieho života boli desiatky prípadov, keď boli situácie, že sa Cigáni nevpratali do svojej kože a ja naivka som ich zakaždým upozorňoval, že takto sa to nesmie (veril som, že tí slušní okolostojaci občania ma v tom podporia), ale kdeže, to by bol priam zázrak. Často som bol nútený v takýchto situáciách brať „nohy na plecia“, aby som vyviazol so zdravou kožou.

Teraz, keď sa Slováci v masách začínajú prebúdzať, tak už niektorí politici (tým, že sú nútení už konečne niečo v tejto oblasti robiť) vyrážajú aj do terénu – zúčastňujú sa na besedách a sľubujú nápravu.

 

  Konkrétne podpredseda vlády pán Čaplovič. K článku o Rómskej problematike v ktorom je s ním rozhovor :

  Pri sociálnych dávkach plánujú do budúcnosti viac využívať inštitút osobitého príjemcu či nefinančného rozmeru týchto dávok a zdôraznil aj prínos terénnych pracovníkov.

  V sociálnej oblasti chcú výraznejšie využiť sociálny fond a vytvárať možnosti zamestnanosti pre Rómov. Od predstaviteľov miest, obcí a mimovládnych organizácií bude vláda vyžadovať, „aby sa výraznejšie zapojili do terénnej práce, nielen do teoretického uvažovania, ako to treba robiť," dodal Čaplovič.

 

Vyjadril som tento svoj názor:

- Najprv bolo potrebné si z Európskych fondov „čo to“ učmajchnúť  do vlastných rodinných trezorov a až, keď už je oheň na streche, tak sa začínajú robiť opatrenia. Blížia sa voľby, že vi naši premúdrení politici, takže je potrebné zase získavať voličov?!

- A sú tu na mieste aj otázky: Prečo to nešlo zariadiť skôr? To sa muselo čakať, až keď sa prebudí verejnosť?

 

 

   No najsmutnejšia na tejto záležitosti je tá skutočnosť, že najväčší národovec Slovenska, ktorí v nedávnej minulosti verejne prehlasoval, že na Cigánov treba malý dvor a veľký bič, tak ten už od rozkoše nevie ako sa vmestiť do kože a lieta si lietadlom kade sa mu zachce a ešte aj porušuje zákony – a to, čo by mal riešiť ako prvý, tak toto mu môže byť ukradnuté. Veď načo by sa on zaoberal takýmito sprostosťami, keď sa stále nájde vyše sedem percent voličov, ktorí podporia svojimi hlasmi jeho stranu, aby sa dostala do parlamentu, prípadne aj do vlády.

 

  Najsmutnejšia na celej tejto záležitosti je tá skutočnosť, že sa touto vecou zaoberajú obyčajní ľudia a idú do protestov s nádejou, že dôjde k zmene a dočkajú sa iba tak policajných eskort.

 

A tí, ktorí sú za to platení (a nie hocijako), tak tí na to kašľu. Všetci sa starajú iba o to, aby počas svojho funkčného obdobia pri „svojich korytách“ nahrabali čo najviac pre seba a potom sa vyhovárajú na tých druhých, ktorí boli pred nimi, že to oni mali urobiť. (Ich ani nemusia trápiť takéto problémy bežných občanov ako majú trebárs na dedinách s touto etnickou skupinou. Oni predsa majú svoje vily zabezpečené kamerovým systémom a poriadnym oplotením). V nejednom prípade si ešte platia aj ochranku – takže vážení o tom to je, a priznajme si všetci: Ako by sa inak takýto ľudia dostali k tým korytám, ak nie vďaka tým Rómom, ktorých stačí opiť rožkom a vo voľbách im dajú svoje hlasy.


Je to beh na dlhé trate? | stály odkaz

Komentáre

  1. aha
    vi naši premúdrení politici - takútu chybu bárskto neurobí!
    publikované: 15.08.2009 10:38:29 | autor: melichar (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. melichar
    - takútu chybu bárskto neurobí! Priznám sa, že nechápem: buď prosím Ťa konkrétnejší. Pokiaľ mi vyčítaš gramatické chyby, tak to beriem, lebo mám v tom veľké medzery. No pravdepodobne v tejto oblasti už veľa vody nenamútim. Ja som sa už totiž viackrát verejne priznal, že Slovenčina ma nikdy dajako zvlášť nenadchýnala a že teraz na staré kolena sa mi už pravidla Slovenského pravopisu študovať nechce.
    publikované: 15.08.2009 11:42:34 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Laco,
    ..pre mna je hlavne, ze pises uprimnea zo srdca to co ta skrie a ako to vidis ...;))
    publikované: 15.08.2009 11:54:37 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. jajaj
    Teší ma, že jestvujú aj ľudia, ktorí vidia podstatu a nechytajú sa každej „slamky“ len preto, aby provokovali. Laco
    publikované: 15.08.2009 12:03:47 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Mno, na Cikány mám trošku odlišný názor.
    Vím, vím, že na Slovensku jsou Rómovia, asi že Romále, neboco, no ti co jsem měl možnost poznat, se vůbec nehněvali na označení etnickej příslušnosti Cikáni, Cikánka. A víte, že na to byli , hlavně Cikáni hrdí?
    Protože v Německu nejsou Rómové, koupili si karavany a kočují tak, jak jim to vyhovuje. S tím nikdo nic neudělá.
    Pracoval jsem s nimi, dokonce s Miss-kou. Skromný, nádherný děvče.Chalani a děvčata z děcáku, nebo jak se to teď, skrátka, než je vyhoděj na ulici, že už jsou plnoletý, spořádaně do práce, zdravili ostatní gádžovský dělnice a dělníky, usmáli se do očí, ty nejhezčí mi sice říkali ujo,což mne moc nemotivovalo, ale měli takový hlášky, když jsem jsem protrhnul obal s výrobkama tlačenejma, jak jinak než ručně, že dostaly napomenutí od pedagogickýho dozoru, kterej, to se mi líbilo normálně pracoval se mnou a s nima.
    U nás v Praze bydlela cikánská rodina s náma v baráku a děti jim chodili čistější jak já. Nesnášel jsem býlí podkolenky a vyžehlený kraťasy.A každej je měl rád. On byl doktor a ona inženýrka.
    K neuvěření.
    To jsou moje skušennosti. Proto brojím proti předsudkům.
    Já si nemůžu stěžovat. Ve fabrice jsme spolu kouřili, kecali, smáli se, pomáhali si. A si představte, že jsem jedný Jarmile vovázal ruku po pracovním úraze a chodila stím celý tři dni. A byl jsem ujo doktor, ty brďo:-))))
    publikované: 15.08.2009 17:56:03 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  6. .
    kde je nejake tvoje stanovisko, krom toho, ze oni su zli, hento je neskoro, hentamto je len prevolebna kampan ? Jak by si to riesil, hm ?
    publikované: 15.08.2009 22:46:51 | autor: sygon (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Miťo,
    tí s ktorými si pracoval, boli tí slušní a schopní niečo produkovať.
    Ale okrem tých, žijú hlavne v osadách na východnom Slovensku takí, o ktorých by sa dali rozprávať horory. A o týchto sa nevie, myslím, že aj Terč mal hlavne tých na mysli, lebo okolo tých je v poslednom období rozruch.
    Ako to riešiť? Na to je potrebné spojiť sa s odborníkmi, ktorí toto etnikum poznajú, denno-denne s nimi robia, poznajú ich potreby, mentalitu aj ich reálne možnosti a limity a pozorne si vypočuť ich názory, nielen pred voľbami, a len sľubovaním, takto nikto nič seriózne s tímito ľuďmi nespraví a guľa sa len nabaľuje, z jedného volebného obdobia na druhé a potom nás prekvapia protesty, ktoré však nie sú len momentálnym vypúšťaním pary pre dve napadnutia, nie, tohto je veľmi, veľmi veľa, čo sa deje na dedinách na východe.
    publikované: 15.08.2009 23:14:26 | autor: KameliaB (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Mito
    Prepáč, že reagujem tak neskoro, ale včera som bol na svadbe.
    Áno aj ja som poznal mnoho Cigánov slušných a v mnohých prípadoch sa správali lepšie ako Gadžovia. Lenže mojim článkom som sa zameral na tých neporiadnych a neprispôsobivých.
    publikované: 16.08.2009 07:35:00 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. sygon
    Jak by si to riesil, hm ?

    Riešil by som to veľmi jednoducho: Zákonom.
    Zákonom, ktorý musí platiť rovnako pre všetkých občanov a nie tak, ako sa títo ľudia stavajú k zákonom tak, ako im to vyhovuje. Lebo oni svoje práva poznajú do bodky, len povinnosti už im akosi nevoňajú.
    publikované: 16.08.2009 07:47:58 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. KameliaB
    Ďakujem Ti za Tvoje myšlienky, ktoré si sformulovala do bodky. Keby som nebol včera na svadbe, tak by som Miťovi celkom určite napísal niečo podobné.
    publikované: 16.08.2009 07:58:09 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Každý, koho by raz cigáň
    prepadol, by zmenil ten milosrdný názor....
    publikované: 16.08.2009 10:17:50 | autor: matahari (e-mail, web, autorizovaný)
  12. matahari
    A hlavne tých, ktorí sú za túto situáciu najviac zodpovední – tých keby iba raz Cigáni napadli sekerami a mačetami, tak až potom by sa na Slovensku diali veci nevydané.
    publikované: 16.08.2009 11:10:23 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Laci, keď si tak čítam diskusiu pod tvojim príspevkom, prichádza mi na um
    niekoľko situácii, ktoré som s Rómami prežila. V niečom súhlasím s Miťom - mám s nimi viac dobrých, ako zlých zážitkov.
    Mala som priateľku. Do 22. rokov nevedela, že jej otec je Róm. Matka ju vychovávala najlepšie ako vedela, vyštudovala literatúru, na FFUK v Bratislave. Keď sa to dozvedela, odišla do Prešova, za nim. Presťahovala sa do romskej osady - a žila tam s nimi. Založila ochotnícke divadlo, spevokol.
    Naučila ma dívať sa na nich inak. Do 22 rokov obdivovaná krásavica zomrela pred dvoma rokmi, mnohými označovaná ako ,,Cigaňa" a pohŕdaná.
    Druhý prípad: keď sa mi narodila prvá dcérka, presťahovala som sa do baráku, v ktorom žili štyri cigánske rodiny. No, neboli príliš adaptabilní. Hluk z ich bytov bol dosť nepríjemmný. O poschodie nižšie býval ich vajda. Ten barak (bol v centre Bratislavy) mal tú nevýhodu, že nemal výťah. A tak som kočík vždy necháchavala na medziposchodí. Raz mi ho tí milí cigánski spoluobčania rozmotovali na kusy a vzali mi kolesá. Bola som dosť nešťastná. Tak som zabúchala na dvere toho ich vajdu a nariekam tam, čo sa mi stalo. Povedal mi, choďte sa prejsť a o hodinu sa vráťte. Urobila som to tak.
    O hodinu stál kočík na svojom mieste, opravený, vyleštený, vyblýskaný, s novými perinkami a kytičkou fialiek.

    Boli aj horšie zážitky - okradnutie na trhu, či na stanici - ale tento s kočíkom tak nejak prevažuje... Ten vajda mal krásnu ženu, blodínu, štíhlu. Všetci ju mali za malú bohyňu. Čo povedala, to muselo byť. A keď povedala, že ja s malou som pod ich ochranou, tak to tak bolo.
    publikované: 16.08.2009 11:26:01 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. mne je hlavne smiesna jedna vec
    slovak bude posluhovat aj klerofasitom, ked ho zbiavia problemov... preco sa nedeju obcianske iniciativy? preco az ked pride SP a podobne ubohosti, tak sa ludia postavia dokonca za nu... nadavat pri pive, na to nas je hej.
    publikované: 16.08.2009 11:39:42 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Rozpravka
    Samozrejme, že s Tebou súhlasím, ale musím Ti k tomu dodať to, čo som napísal aj Miťovi:

    Áno aj ja som poznal mnoho Cigánov slušných a v mnohých prípadoch sa správali lepšie ako Gadžovia. Lenže mojim článkom som sa zameral na tých neporiadnych a neprispôsobivých.
    publikované: 16.08.2009 12:21:28 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Neviděl bych to tak na černo, lidi, vždyť jsme lidi!!
    Víte co já poznám Čechů, Pražáků a Moraváků, co nemají vztah k práci a občanským povinnostem? Móře!
    Slovenský lid pospolitý bych zrovinka do SP neorganizoval, protože ač k páchání násilí vychován, uznávám jej pouze jako východisko z nouze. Něco na spůsob sebeobrany. Před spoluobčany cikánského původu je, podle mne, brzy se bránit. Je třeba respektovat jejich letoru, naučit se s nimi žít!
    Víš kolik uřvanejch Čechů i Slováků jsem už měl za sousedy? Moc.
    Ale když koupíš trošku masa, uděláte si voheň za barákem,vono se to málo ví, voni ho milujou, čuďák pořádnej, tak z nich budou prímovní sousedi. Zatancujou Ti, zapějí, a až budeš popojíždět na další štaci, tak se s Tebou přídou rozloučit jak se patří.
    Tak to si o Cikánech myslím já. Asi jsem měl štěstí na lidi, co já vím?
    publikované: 16.08.2009 12:22:40 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  17. noncreativ
    Veru máš pravdu, lebo nájsť ešte jeden národ s takouto mentalitou, tak to by bolo asi ťažko možné!
    publikované: 16.08.2009 12:29:09 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Laci, myslím si, že sme už kdesi o tom viedli takú malú minidebatu a zhodli sme sa na tom,
    že na Romov neplatí gadžovský meter - oni keď si neurobia so svojim životom sami poriadok, tak im nepomôže nikto!

    Horšie na tom je, že mnohým z nich ich životný štýl vyhovuje, majú minimálne nároky. A zas je to o tom - čo vlastne chcú. Chodievala som k známym do Pribyliny, ktorí mali chalupu hneˇvedľa ich osady. Ak nechceli každý rok skončiť vykradnutí, museli žiť s nimi v súzvuku. Neboli síce kto vie akí priatelia, ale rešpektovali sa. Pár krát som bola s nimi v tej osade - a hoci je to nepochopiteľné, Rómovia tam boli spokojní a šťastní, aj keď nemali elektriku a vodu a umierali im deti. Oni si za nimi nejaký ten týždeň riadne nahlas poplakali - no potom urobili ďalšie - a život išiel ďalej.
    To, že tam pohlavne žijú už trinásť, štrnásť ročné dievčatá, je zas na celkom inú, novú nôtu. Cigáni proste dozrievajú skôr (aj keď je tu ďalšia otázka - prečo) a pre nich je to samozrejmé.
    publikované: 16.08.2009 12:29:10 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. Mito
    Príď iba na pár dní do tých ich osád, alebo priamo na Luník IX a veľmi rýchlo zmeníš názor!
    publikované: 16.08.2009 12:36:40 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. A co by jsem nepřišel, Terču? Keď bude treba aj tam prídem, no a čo?
    Ale né dělat násilím osvětu, to né! To je cesta zarúbaná!
    Paní, nemáte tu pro mne ještě nějaký místo? Já, totižto nikoho nemám a potřeboval bych, urgentně někam patřit.
    Aspoň když prší nebo mrzne!
    A víš, co Ti Cikán poví? Nevíš. Máš cígo? Jedno mám, odpovíš. Tak vítej poutníče, host do domu .... Voni jsou silně nábožensky praktizující, totižto, to se málo ví!
    publikované: 16.08.2009 12:43:29 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  21. Rozpravka
    To, že tam pohlavne žijú už trinásť, štrnásť ročné dievčatá, :Lenže keby to boli iba tie 13 – 14 ročné, ale tam už dochádza ku kadejakému kríženiu a z toho vyrastú také hybridy, že je strach, čo i len na to pomyslieť.
    publikované: 16.08.2009 12:50:52 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Laci, je to pár dní, čo som sa vrátila z Orientu... Ono tí Arabi majú s Cigánmi niečo spoločné.
    Je toho vlastne viac, ale jedno mi dosť várazne utkvelo v hlave: je to iný pohľad na život. To, čo sa nám zdá byť nenormálne a nemorálne, je tam celkom normálne.
    Ja viem, mnohí vravia: žijeme tu, na Slovensku, v Európe, treba sa prispôsobiť, takže u Cigánov je to aj o prispôsobivosti.

    Len si myslím, že majoritnej väčšine by prospel komplexnejší pohľad na vec.
    publikované: 16.08.2009 12:54:14 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Terču, však rozviň, přibliž mi problematiku, né?
    Jako gadžovia s cikánama, nebo co?
    Nerozumím temu.
    publikované: 16.08.2009 12:56:16 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  24. Ináč, někde jsem se v průběhu desetiletí dočetl, že Cikáni
    jsou geneticky spíš do Indie než do Rumunska.
    Ale to víte, ideově demorfovaný informace. To jsem asi neměl si pamatovat.
    publikované: 16.08.2009 12:58:50 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Miťko, tak nejak dumam nad tým, čo píšeš, aj čo píšu iní tu v diskusii
    a vychádza mi z toho, že asi nie sú na správnom mieste, potrebovali by byť (najmä tí neprispôsobiví) niekde, kde by mali viacej slobody a voľnosti žiť podľa seba, ich cigánsky spôsob života mi veru pripomína kočujúce rodiny zo Sahary - beudínov, a im podobných... Národy, nezasiahnuté civilizáciou.

    Oni sa v tomto zošnurovanom európskom prostredí naozaj ťažko prispôsobia.
    publikované: 16.08.2009 13:04:39 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  26. Mito
    ... Voni jsou silně nábožensky praktizující, totižto, to se málo ví!

    - Silne náboženský človek predsa nebude kradnúť, mlátiť ľudí sekerami, vidlami a mačetami, oni to robia a preto je to farizejstvo a nie kresťanstvo.

    Jako gadžovia s cikánama, nebo co?
    Nerozumím temu.

    Máš predsa prístup na internet, tak čo nesleduješ udalosti, aké sa tu na Slovensku dejú?
    publikované: 16.08.2009 13:05:08 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Rozpravka
    Ja viem, mnohí vravia: žijeme tu, na Slovensku, v Európe, treba sa prispôsobiť, takže u Cigánov je to aj o prispôsobivosti.

    Už „počujem“ tých ľudí ktorým Cigáni voľajako ublížili, že čo si myslia o Tvojom názore.
    publikované: 16.08.2009 13:18:51 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. Rozprávkárka, kočovanie je základ.
    V Nemecku majú karavany ako bežní nemeckí dôchodcovia, pokukajú, popojedou.
    A co?
    Cirkusáci to dělaj taky! Víš, kolik amerických občanů žije v karavanech? Spousta. I Mejl Džibson a další!
    A líbí se mi to, že v Německu, ani ve Francii, snad ani nikde jinde si neříkají Rómové.
    A úplně Tě rozhodí, když si dva Rómové nadávají do cikánů špinavejch. Na vojně jsem byl s Cikánama a normálně fungovali, byly i roty X a Y, kde dostali vysvědčení z druhý třídy, učili je absolventi speciální pedagogiky z Pajdáku v Nitře. A mohli dostat samopal a bránit spoluobčany proti nepřátelům z NATO.To je co? To jsou zvraty v životě lidském, jen co je pravda:-))
    publikované: 16.08.2009 13:26:06 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  29. Laci, ja nechcem byť nekritická, stalo sa aj mne, že ma jednoducho okradli,
    na trhu v Žiline - jedna žobrala, že nemá ani na chlieb pre deti, tehotná, s veľkým bruchom - a druhá mi zatiaľ rozrezala zozadu kabelku.
    Alebo na stanici. Kým som si vybavovala lstok a rozprávala sa s paňou za okienkom, tak mi ukradli celú tašku.
    Len vždy vážim - dobré skúsenosti so zlými, príčiny s dôsledkami. Ono je to tak, žeby mali mať aspoň svoj vlastný kódex - majú ich všetky ,,prírodné" národy, čo sa neriadia podľa zákonov majoritnej väčšiny.
    A tiež je za nimi niekoľko storočné (ne)prispôsobovanie sa majorite. Asi to treba brať komplexnejšie. Poznať príčinu, kým vyslovíme požiadavku trestu.
    publikované: 16.08.2009 13:37:02 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Dyk more,
    a to za vsetky problemy spolocnosti mozu cigani?!..hmm..zvlastne...len si to myslite, nenavidte a spravajte sa podla toho.. vsak z toho stale profituju ti isti--zarabaju na vas aj na nich ...
    A este dodatok, zit na pokraji spolocnosti neprinasa urodu ani pre toho co tam zije, ani pre toho kto ich tam zatlacuje...ciganov hitler skoro vyhladil-poculi ste uz o dajakom cigaskom hrdinovi co prezil koncentrak?!dostali odskodnenie?citrtame o nich? viete o tom vobec daco? nemci este stale platia zidom-po ciganoch ani pes nebrechne..
    ...aach, aaach..peniaze, penezi, many, love..clovek aku mas vahu- no predsa kolko mam na konte, ze?!
    Vraj civilizvane narody vraj...
    Co je civilizacia? .. civilizovani ludia ziju len v europe?! len preto ze sa sparaju v nose s vreckovkou v ruke?! (to ak ich dakto vidi ;-)) Pozrite sa na Indiu-to je civilizacia sama o sebe. Ci len ta nasa civilizacia a "kultura zivota !" je top?!.. boze moj, inde boli civilizacie a my sme sa este nahanali s drukmi po lese..
    publikované: 16.08.2009 13:50:48 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. Jajaj, myslím si, že v otázke rómskej problematiky sa pácha dvojitý extrém,
    tým prvým je ultraproticigánsky postoj a tým druhým ultraprocigánsky. Ako keby ani neexistoval žiaden stred. Podľa mňa do istej miery medvediu službu robí EU aj národnostná, resp. etická politika EU, pretože pod kepienok ochrany ľudských práv pchá aj to, čo by nemala.

    No a keď sa tam začnú pchať aj také veci, ako je kriminalita a násilie, tak na to už niet čo povedať.
    Ale v tomto by mala u Rómov začať fungovať vlastná očista - ak sa tak nestane, bude to iba o zásahu zvonku, čo je stále mocenský nástroj a ten často ústi do gencídy.
    publikované: 16.08.2009 14:10:07 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Co tu čtu, že rómska kriminalita?
    Kriminalita je jenom jedna, přece, lidi!!!
    Píšete, že gádžo okradol Slovákov o miliardy?Cikán vám vyplenil bramborovou latifundiji? Kdo víc krade? Vždyř se spamatujte!
    Vždyř nejvíc jkradou gádžovia!!!
    publikované: 16.08.2009 14:19:26 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  33. Rozpravka
    Poznať príčinu, kým vyslovíme požiadavku trestu.

    - Iba to poznávanie už nesmie trvať dlho, lebo ľahko sa môže stať, že sa dočkáš veľkého prekvapenia a čo môže byť vo veľmi krátkej dobe, že vďaka ich narastajúcemu neporiadku, ktorý sa po nich stále viac navršuje, tak môžu tým spôsobiť celonárodnú epidémiu. A toto už nebude rozprávočka na dobrú noc.
    publikované: 16.08.2009 16:24:33 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  34. jajaj
    ...ciganov hitler skoro vyhladil-poculi ste uz o dajakom cigaskom hrdinovi co prezil koncentrak?!dostali odskodnenie?citrtame o nich? viete o tom vobec daco? nemci este stale platia zidom-po ciganoch ani pes nebrechne..

    V tejto oblasti máš úplnú pravdu, lenže my sa teraz nemôžeme zaoberať minulosťou, ale prítomnosťou. A to tým problémom do ktorého nás bohužiaľ toto etnikum dostáva.
    publikované: 16.08.2009 16:35:09 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  35. Mito
    Píšete, že gádžo okradol Slovákov o miliardy?Cikán vám vyplenil bramborovou latifundiji? Kdo víc krade? Vždyř se spamatujte!
    Vždyř nejvíc jkradou gádžovia!!!

    Áno v tomto podaní máš 100 % pravdu, lenže musíš sa na to pozerať z pohľadu bežného Slováka: totiž väčšina miliardové rozkrádania vníma stále tak, ako za „komančov“, že to nejde z ich vlastného vrecka, ale zo štátneho, ale tí o ktorých je stále reč, tak oni teraz siahajú po ich súkromí a súkromnom majetku. Takže toto už nie je hra o fazuľky.
    publikované: 16.08.2009 16:47:56 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  36. Nemusíš zapalovat zapálené, Terč,
    jen bych nerozlišoval! Kdo krade, ten skrátka krade! A je mi jedno, jestli je toČech, Rumun, Rusín, Maďar, Poliak, Němec, Rakúšan ....
    Budeme je střílet na stadiónech jako v Číně?
    Jsem pro.
    Já nekradu, ani když nemám co žrát!
    publikované: 16.08.2009 17:00:09 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  37. Mito
    Budeme je střílet na stadiónech jako v Číně?

    To v žiadnom prípade nie – ja osobne som proti krviprelievaniu, ale práve na Tvoj názor som už raz napísal, že musia platiť zákony rovnako pre všetkých.
    publikované: 16.08.2009 17:09:07 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  38. Aké krveprelievanie, Terč?
    Veď se nebude losovat! Kdo spůsobí trestný čin, bude zastřelen! Všichni o tom budou vědět dopředu!
    To je nějaký krveprolívání? Že hajzla, co si myslel, že bude cucat zastřelej?
    Rada je na snadě. Užívej svého!
    publikované: 16.08.2009 17:17:01 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  39. Laci, nemyslím, že som rómsku otázku zľahčovala do pozície ,,rozprávočky",
    ono - rieši sa, odkedy pozerám televízor, počúvam rádio a čítam noviny - a to je už nejaký ten rôčik.
    Miťovi píšeš, že to nie je hra o fazulky, nuž hej, ale také Popoluškinovské triedenie by sme mohli spraviť - oddeliť zrno od pliev, vidieť, čo sa už dosiahlo a čo ešte treba spraviť.
    Si proste príliš radikálny. Neviem, nakoľko si sa sám zdržiaval v rómskych osadách a máš Rómov prežitých na vlastnej koži, alebo či je to len ,,odpočúvané", ,,odkukané" a ,,odčítané".
    Ale čo sa týka médií, z vlastnej praxe, ako ich spolutvorca ti môžem povedať. vždy sa čosi prifarbí.
    publikované: 16.08.2009 17:31:44 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  40. Tak Laci, nó, už som zasa v prdeli,
    Když jsi za řešení kardinální, měl by jsi se mnou souhlasit!
    Když nejsi, tak vyjádři svůj nesouhlas. Ti, co
    Ale pozor!!! Vždy z hlediska: "Padni komu padni!"
    U mně si můžeš nechat třeba milion na stole, budu chcípat hlady, ale se jich nedotknu!
    A kdo si přilepší, jde na stadión. Co je na tom špatnýho? Myslím, že by to fugovalo. Víš, kdo brojí proti trestu smrti nejvíc?Ti co kradou,fetujou, střílej lidi, terorizují je, a víš proč? Protože se toho bojej! Že už to nebudou moct toho dělati, odvolávati se donekonečna, odvolávati se na zaujatost soudců.
    Právo na humánní usmrcení by měl mít každej občan. Jako psi a kočky a ostatní nechtěná, případně nemocná zvěř!
    publikované: 16.08.2009 17:44:12 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  41. rozpravkarka
    Si proste príliš radikálny. Neviem, nakoľko si sa sám zdržiaval v rómskych osadách a máš Rómov prežitých na vlastnej koži, alebo či je to len ,,odpočúvané", ,,odkukané" a ,,odčítané".

    - Komunisti ich rozhyčkávali 40 rokov a nič menej aj tí po nich. A to už je takmer ďalších 20 rokov. Takže tu už asi iné riešenie, ako radikálne nepomôže.

    mimochodom s Cigánmi mám bohaté skúsenosti od malička a už som to spomenul viacerým blogérom, že o tejto otázke sa dosť obšírne zmieňujem v mojej knihe: Keď zatneš slovom...

    Možno, keď budem mať viac času, tak na Tvoj blog Ti odošlem state v ktorých o tom píšem.

    publikované: 16.08.2009 18:53:58 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  42. Mito
    Hoci je to nekresťanské, aj ja schvaľujem trest smrti. Veď, keď Boh stvoril človeka, tak už dopredu vedel, že ako sa bude správať, a keď sa už on nechce do toho miešať, lebo mu dal slobodnú vôľu, tak určite vedel, že človek nájde aj takéto riešenie.
    publikované: 16.08.2009 19:01:45 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  43. A utopil ich všetkých, hriešnikov,
    nenapraviteľných, choď na vrchol hora a vlastného syna podrež na znak svojej lásky ku mne, pravil.
    Jó je to o pravidlách, o ktorých všetci vedia.
    Chcel by som sa dožiť doby, kedy u cesty nechám pod kameňom sto euráškov pre mliekára a nájdem si tam mlieko aj s výdavkom!
    Ale obávam sa, že už nedožijem. Doba je iná, Emnesty internešnl nespí!
    publikované: 16.08.2009 19:10:17 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  44. ťahať do týchto vecí náboženskú otázku sa mi vidí dosť nebezpečné,
    naboženstvo je jedným z najväčších zdrojov fanatizmu, no a spojiť ho s radikálnym postojom (teraz tým nemyslím Laciho), tak už je namiešaná celkom kvalitná výbušnina.

    Ono veľké vojny sa vlastne vždy začínali niečím menším. Okradli ste jedného z nás? My okradneme desiatich. Okradli ste desiatich? My okradneme sto! Zabili ste jedného? My zabijeme desiatich... a tak!

    Zákon odplaty je v ľuďoch veľmi silno zakorenený a dopracovať sa ku vzájomnému koncenzusu a dohode je na konci riadna syzifovská úloha!
    A niekedy dokonca nemožné.
    publikované: 16.08.2009 19:31:44 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  45. Osobne oddelujem vieru a fanatizmus.
    Ktosi mi povedal, že neriaď sa prírodnými zákonmi! Slabý je korisť, silný prežije. Kto si ubráni svoje samice je kráľom, môže sa páriť a reprodukovať silných jedincov.
    Proto si nepredstavujem svet ako mnohí.
    Zabil jsi? Budeš zabit. Dopťeji Ti skušennosť Tvojej obeti!
    Kto sa tu stará o obeti?
    Znásilnená? Zavraždená? Dvadsat rokov, ideme na dohodu o vine a treste a za deset si venku. Ona né!!!!!
    Odbachnúť ho rovno pred bránou väznice, hajzla!
    Pán to taky tak se Sodomou a Gomorou. Vôbec si nelámal hlavu s problémom kolektívnej viny a svôjho podielu, že sa na to porno roky pozeral.
    publikované: 16.08.2009 19:44:39 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  46. Laci, a čo sa týka tých statí, pošli, rada si prečítam.
    :-)
    publikované: 16.08.2009 19:45:42 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  47. Miťko, žiaľ, fanatizmus má zvyčajne korene vo viere, teda náboženský.
    To, čo jedného naučí pomáhať, dať si srdce na dlaň a rozdávať sa, to druhého naučí nenávidieť a zabíjať. je to vec interpretácie. Z tej istej kapitoly o Izakovej obeti Ti jeden kazateľ spraví model otcovskej lásky (koniec koncov v kotexte doby, kedy bola ľudská obeť samozrejmosťou, bol Abrahamov skutok vzopretím sa zaužívaným tradíciám). Iný kazateľ z toho urobí štvavú kampaň. A pritom sa stále jedná o ten istý starozákonný text.

    publikované: 16.08.2009 19:50:53 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  48. Aj ja, Mito:-)))
    si rád po goralsky osvežím!
    publikované: 16.08.2009 19:51:03 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  49. Rozprávka
    No, žiaľ zatiaľ iné riešenie ako trest smrti – neprinieslo žiadané „ovocie“.
    publikované: 16.08.2009 19:54:02 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  50. Laci, ja patrím k tým, čo sú zásadne proti trestu smrti. Zavrieť na doživotie
    do samotky, nech má čas na rozmýšľanie, to ano. Kedysi som napisala taký článok - Každý má v sebe Abela aj Kaina. A je to otom, čo s nimi. Ktorému z nich dáš v svojom živote prednosť, alebo či sú aspoň v rovnováhe. Ale nikto sa nenarodí iba ako Kain.
    Smrť je predsa to posledné, neodvratné, nemeniteľné a nenapraviteľné. Zlomenú palicu už nikdy nenarovnáš. Len zohnutú.
    publikované: 16.08.2009 20:01:47 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  51. Pohádko, takže zabíjet lidi se může?
    Bez toho, že riskuješ, že i Ty? Maximálně budeš spytovat na samotke svědomí? No teda!To je silná téma.
    Osobně jsem za to, zabiješ, budeš zabit!
    publikované: 16.08.2009 20:12:45 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  52. Miťko, naozaj je to silná téma na uplne samostatnu debatu, ale proti tvojmu názoru:
    žena, ktorá v sebaobrane zabije muža, čo týra ju aj jej deti. Čo s ňou? Šup s jej hlavičkou pod gilotínu, len aby preboha nezabila ďalšieho sexuálneho maniaka!

    Princip odpustenia je proste v háji...
    publikované: 16.08.2009 20:22:03 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  53. Zabít v sebeobraně? Tak počekaj, Pohádko,
    a kde zůstalo právo?
    Takže když máme pocit, že nás někdo týra, zabijeme ho?
    Kdyby jsi měla pravdu, tak už ti hajzli, co se navezli do mýho života jsou po smrti.
    A víš, že se mi to začíná líbit? Takový pravidla?
    publikované: 16.08.2009 20:29:19 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  54. Miťásku, však ty dobre vieš, ako je to s tým právom v našej republike!
    Prakticky nevymožiteľné. A to zabitie - no však si o tom tušim debatoval kdesi aj s Warriorom, ten prípad vojak kontra chlapec. Zľutuj sa nad ním, keď drží v ruke granát...

    A vôbec, možno by bolo dobré pozrieť sa na pomer medzi takými naozajstnými, sadistickmi vraždamia vraždami v afekte či sebaobrane (neúmyselné zabitie).

    Iná otázka je genocída, či masový vrah...
    publikované: 16.08.2009 20:37:53 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  55. Obeti je to jedno, né?
    Pohnutky útočníka jsou irelevantní.
    Debaty o pťimľťené sebeobranľ na spôsob výstťelu do vzduchu?
    Lezeš mi voknem do baráku, tak počítej s tím že jsem nervák a voddělám Tě, né?
    Co tam chceš ťešit, Pohádko? Ty na mne s nožem, já také s nožem? Je vás šest, tak já uteču?
    publikované: 16.08.2009 20:59:33 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  56. Božínku, ta moje klávesnice jedna, nepočúvna:-)))
    Prepáčte!
    publikované: 16.08.2009 21:00:55 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  57. Miťasku, a keby na teba ktosi išiel s nožom, tak čo urobíš?
    No jo, tu v Žiline ti príde policia tak pol hodinu po telefonáte! Však zatiaľ môžem byť zarezaná! Nuž ak mám v zásuvke nôž, tak ho beriem aj ja...
    :-))))
    Tak, chlapečku, veď baby sa vedia aj brániť! A ja som na nášho suseda aj latu brala, keď prišiel otravovať! Aj som si vlčiaka kúpila - a on ti potom policajtom, že je to živá zbraň!
    No nemal byť ku mne zlý, potom by môj hafan doňho toľko neskákal!
    publikované: 16.08.2009 21:07:34 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  58. P.S.: a však ho ten môj hafan aj do zadku klofol, tak mu treba!!!!! :-)
    A už sú obaja pod drnom, sused, aj hafan. No jeden tam šiel s veľkou jazvou na onej časti tela a druhý s pokojom na duši, že zahrýzol tam, kam mal!
    :-)

    publikované: 16.08.2009 21:11:43 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  59. rozpravkarka
    Lenže to by tí miliardári - tie nakradnuté peniaze museli štátu vrátiť, aby si chudobné Slovensko mohlo dovoliť postaviť ďalšie väznice a tie „hoväda“ živiť.
    publikované: 16.08.2009 22:01:12 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  60. Laci, musím priznať, že dávaš naozaj zaujímavé témy, nad ktorými sa dá uvažovať zo všetkých strán.
    V podstate je to s našim malým Slovenskom ako s týmto blogoviskom. Pred časom tuším Sagi napísal, že blog je taký, aký si ho robíme my.
    Aj Slovensko je také, aké si ho robíme. Je to o našej volbe, našom volebnom práve, o hlasoch, ktoré dávame, o našej naivite, možno hlúpusti, možno mäkkosti, možno sme ešte nedozreli po určitu zásadovosť.
    A možno nám chýba aj schopnosť niečomu jednoznačne povedať NIE a potom si za tým jasne stáť, aj s rizikom, že si za to čosi odtrpíme.
    No v konečnom dôsledku to vidím tak, že sa bojíme toho utrpenia... A preto znášame to, čo znášame.
    publikované: 16.08.2009 22:06:36 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  61. Iba teraz som skukol, Pohádko,
    ako obranca je celkom najsamlepší Mallorská doga. Je menší než NO, zásadne nikomu z rodiny neublíží, míň sežere a môže spát i v posteli.
    Ideální osobní strážce! :-)))
    Tuze bych po ní túžil, no na Slovensku nie je a inde je tuze drahá!!Pre mňa, samozrejme.
    Zlý človek,iba čo sa na neho jedným očkom pozrie prchá, keď oboma zazrie, celý scepení a keď čo by iba brvou mihne, je v ránu bez oného :-)))))
    Ahoj, kynoložko:-)))
    publikované: 17.08.2009 21:25:21 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  62. Miťásku, keď ja tak rada s tebou debatím... :-) S tebou je to moc fajn,
    ty aj keď máš na niečo iný názor, tak nezasypávaš človeka pod čiernu zem, no, však vieš, nech žije pluralita názorov.

    A mne stačil moj československý vlčiak, čo mal mamu karpatsku vlčicu a otca nemeckého ovčiaka. To bol strážca! Miloval svojich a vedel, kto je cudzí, a aj to rozlišoval do dvoch fajt: spriatelených a nepriateľských.
    Nuž a veru ja inú sortu nechcem, len tú istú, ako moja Arjuška!
    Tak si počkám na jarný vrh!
    Ahoj, husito! :-)))
    publikované: 17.08.2009 21:35:05 | autor: rozpravkarka (e-mail, web, autorizovaný)
  63. Tož, když tak spokojena, Pohádko, českoslováci jsou moc fajn plemeno.
    Úplně nejlepší byly štěňátka rovnou od Pohraniční stráže. Dej mi vědět, když se Ti bude chtít.Možná bych něco dokázal ušetřit. Skrblil bych nějaký čas a možná, že by i jó! Minule jsem koukal do internetu, jak Talijáni jsou z nich štaufem!Mají tam celý kluby čs. vlčáka.
    No a abych se přidržel témy autorovy.
    I Rómové mají rádi psy:-))))
    publikované: 17.08.2009 21:47:22 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  64. Jasnačka, Miťásku, hlavne v hrnci! :-)))) A ja som uťahaná ako pes,
    lebo som sa štrádovala po meste, tak idem spať, a zajtra spravím kuky kuk, že čo je tu nové.

    Peknú noc zatiaľ, aj Lacimu, keď sme už na jeho parkete.
    publikované: 17.08.2009 21:55:00 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  65. Mito
    I Rómové mají rádi psy:-))))

    - To máš teda pravdu, ale oni ich majú ešte radšej priamo na tanieri. Laco
    publikované: 17.08.2009 23:01:43 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  66. Rozprávka
    Až, keď som odoslal môj názor Miťovi, tak som si všimol, že sme mu dali takmer rovnakú odpoveď.

    Lenže ono to v hrnci ešte treba variť, a vieš v Slovenskom raji večne stromy nebudú, takže pre nich ten pes je naozaj najlepší priamo na tanieri.

    Peknú noc aj Tebe Pohádko (ako pekne Ťa Miťo oslovuje).
    Laco
    publikované: 17.08.2009 23:14:36 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  67. Můžu i Pohádko rozprávková i navopak!
    Rozprávko pohádková. Ale fakt, že by se to asi nemělo. Na blogu, takovýdle věci:-)))) A večer už vůbec né! A když Pohádky usínají, lidé se špatně mají, vizí nemaje, znaveni, nemají dobrého znamení. Že lépe bude, vždyť tak bylo od pradávna, pravda nad lží vítězí, navzdory
    katu , králi, ba i knězi!
    Ahoj a pinkajte))))
    publikované: 17.08.2009 23:25:27 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  68. Mito
    Dobrú noc aj Tebe. Laco
    publikované: 17.08.2009 23:35:19 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  69. Miťko, hovoríš, žeby mali ísť spať posledné? Hm, no, oni radšej vstávajú prvé...
    Pekný deň.
    :-)))
    publikované: 18.08.2009 06:38:17 | autor: Poh(o)adečka (e-mail, web, neautorizovaný)
  70. Laci, tak tu je taká fajná debata, že sem človek hneď nakúka, ako vstane.
    :-)
    Pekné ráno aj tebe, včera som nestíhala tvoj druhý článok - no, zaregistrovala som ho, len som mala rozum inde, pozriem si ho dnes.
    publikované: 18.08.2009 06:46:14 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  71. Rozpravka
    Prajem Ti príjemné čítanie. Laco
    publikované: 18.08.2009 10:14:53 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014