Terč

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Keď nejde Mohamed k hore...

Ďalšie pokračovanie tohto príslovia už určite poznáte. Myslím si, že toto príslovie je veľmi výstižné ako výzva primátorovi mesta Košice.

  Mesto Košice po úspešnej prezentácii projektu spracovaného pod názvom „Košice Interface 2013“ projektovým tímom mesta Košice získalo titul Európske hlavné mesto kultúry 2013.

 

   Dalo by sa povedať, že ako Košičan by som aj mohol byť na takúto udalosť veľmi hrdý, ale keď sa vyskytujú pomerne závažné chybičky krásy práve na takých miestach, ktoré tomuto titulu (Európske hlavné mesto kultúry 2013) viditeľne a veľmi okato nepomáhajú tak to skutočne stojí za vážne zamyslenie.

  Keďže ide o kultúru a hlavne aby bola aj správne vykladaná, tak aj informačné tabule pri historických budovách a národných pamiatkach by mali zodpovedať realite. No a tu je kameň úrazu, ktorý čitateľovi priblížim v nasledujúcich riadkoch.

 

  V mesiaci október počas môjho celomesačného protestu na Hlavnej ulici, keď som zberal podpisy na petičné hárky proti vyhadzovaniu peňazí nás daňových poplatníkov za zbytočné nelegálne skládky na Luníku IX., tak sa občas pri mne zastavovali aj novinári, aby so mnou urobili rozhovor. K takémuto rozhovoru sa v jeden deň pristavila aj jedna sprievodkyňa zahraničných turistov v meste Košice. Keď novinár so mnou ukončil rozhovor, tak ho tá pani poprosila, že aby napísal aj o takých vážnych nedostatkoch, aké sa vyskytujú takmer na všetkých informačných tabuliach, ktoré sa nachádzajú pri historických budovách a pamätníkoch. No na jej aj moje veľké sklamanie sa novinár vyhováral, že on nemá čas. (Je to zvláštne, že keď sa kdesi iba šustne nejaká informácia o Luníku IX, tak tam si novinári vedia nájsť čas, keby aj lavíny padali, a pri tom všetkom tá sprievodkyňa ho chcela zdržať iba na 5 minút a chcela mu ukázať hneď na tvare miesta dôkaz: tabuľu na Hlavnej bráne). Doslova jej už bolo až do plaču, že ju nechce vypočuť a tak sme ho už obaja  prosili, aby to novinári dali vedieť aspoň primátorovi, ale aj toto odmietol tým, že on sa zaoberá inou činnosťou.  

 

  Možno dlžím vysvetlenie, že o akú konkrétnu záležitosť ide, takže iba krátko:  mesto Košice sa snažilo dostať medzi top mesta v projekte Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013, ale na tie tabule sa akosi nikto nezameral, že to nie je v poriadku. Totiž na tých tabuliach, ktoré sprievodkyňa kritizovala sú také závažne nedostatky, že sprievodcovia sa za nich hanbia a sú nútení zahraničným turistom podávať svojim výkladom pravdivé informácie, lebo na tých tabuliach je mnoho chýb a ešte je dosť takých tabúľ, na ktorých sa výrazne prejavil zub času a potrebujú urýchlenú rekonštrukciu. Za bývalého režimu tieto tabule robili (ne)odborníci, ktorí mali iba chabé informácie o histórii mesta a momentálne je tam mnoho dezinformácii.  

 

Ladislav Serenča


Ako sme ich „vítali“ v 68 roku... | stály odkaz

Komentáre

  1. Hele, Laco, každej kdo se řídí podle tabulí,
    buď i informačních, je blbej člověk. Vem si ku příkladu mně, aby jsme nemuseli chodit daleko.Pro příklad názornej.
    Jsem přes Bratislavu chtěl původně jako do Brna. Vono se to snadno řekne, že? Kudy tudy na Brno, matko?Hovnajs. Dvakrát jsem jel přes Dunaj, prohlíd jsem si Petržalskej ostrov, nebo co to je,pokochal se vyhlídkou na bratislavský hradčana,jelo se mi moc dobře a plynule, protože jsem přestal používat blikačky a nedbal barev na semafórech.Jenom jednou jsem zastavil na žlutou, nebo jakou, ta mezi to byla, já totiž blbě vidím, ale za mnou mně jeden skoro votevřel kufr a viděl jsem hanlivý posunek. Něco jako na spůsob, že si magor, nebo co?
    Kdybych jel zcela intuitívně, byl bych býval v Brně vo hodinu dříve:-))
    Tolik ode mne směrem k informačním tabulím. Stručně :-)))
    publikované: 12.12.2009 10:28:15 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Mito
    Miťo v tom máš úplnú pravdu, ale to aj u našich zahraničných susedov nie je také ružové.

    Aby som bol konkrétny: koncom leta som išiel autom iba sám do Miškovca. Priznám sa, že moje orientačné schopnosti sú síce mizivé, ale aj tam to značenie stoji za figu borovú. Mal som tú smolu, že keď som tam prišiel ráno pred ôsmou tak nebola uzavretá cesta cez hlavnú zónu, ale keď som sa počas odpoludnia vracal naspäť do Košíc tak spomenutá zóna bola uzavretá kvôli trhom. Aj som sa policajtov pýtal, že kade mám isť smerom na Košice, ale iba jeden z nich trochu rozumel Slovensky, takže z jeho podania som nebol 2x múdrejší a tak som sa kľukatými uličkami nakoniec dostal až dvakrát znovu iba k tým istým policajtom. Najazdil som tam zbytočne takmer 40 km a až po porade na zástavkách autobusov, keď mi ochotní ľudia ukazovali smer, tak som sa konečne z toho Miškovca vymotal.

    Laco
    publikované: 12.12.2009 12:44:17 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Laco:-))))) Ani se mne neptej jak jsem cestoval do Hajdůsobosló!!
    Dovedeš si mně, Čecha, představit se slovenskou ženou v Maďarsku? No těžko. Ani se Ti nedivím:-)))
    Prosím Tě pěkně, koupil jsem fungl novou Octávii. Najeto něco přes patnáct tisíc kiláků, po pětadvaceti letech. Ročník šedesát jedna, funglovka, to Ti pravím. A hned, že máme nový auto, ojedeme se project. Já jsem viděl někde nějakej nápis, nebo nevím co to bylo, že v Hajdůsló maj i mořský vlny a pět bazénů k tomu. Tak jsem z Brezna rovnou tam. Teda rovnou, jako rovnou.S vobyčejným maďarským člověkem, von jel na traktoru, normální, náš člověk, jsem se musel. Snažil se na mně nejdřív po maďarsky.Posléze vytušil, inteligentní člověk to byl, nebo vnímavej, nevím, v rychlosti, že to jako nepude.Tak rusky to taky nešlo, a to jsme skoro do stejný třídy chodili, nezabral, voni se tam snad vod začátku učili americky, německy jsme prohodili pár zaužívaných frází, von mi to prstem ukázal maďarsky na automapě a já mu že Gute fáhre! A´T mu to jede, nebo něco takovýho.
    A byl jsem jednou i jinde, ale o tom potom:-)))
    publikované: 12.12.2009 15:18:18 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Mito
    Javí sa to tak, že máme toho hodne spoločného. No mne už pamäť vynecháva a takých podobných zážitkov som mal veľa, ale keby som tu začal písať, tak to by bolo na dve strany.
    Laco
    publikované: 12.12.2009 16:16:03 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. No a co, Laco?
    Však i Jirásek se dokázal do stručna.Né? :-)))
    Však tu jsi usebe, pán světa!!!
    publikované: 12.12.2009 18:05:31 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Mito
    Miťo, priznám sa Ti, že tejto vete nie celkom rozumiem:Však tu jsi usebe, pán světa!!!

    Laco
    publikované: 12.12.2009 19:35:33 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. No,že jsi ve svém bločku, přece, Laco!
    Tu můžeš ůplně všechno, svrhnout vládu, vynadat prezidentovi, pomilovat se s krásnou ženskou! Jak říkám. Pán Světa!
    publikované: 12.12.2009 19:53:37 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Mito
    No možno máš pravdu, že tu, lebo moje posledné články už od minulého týždňa zverejňujem aj na blog SME ale nedali mi na titulnú stranu ani jeden z nich. Keď som im už predvčerom napísal, že z akého dôvodu, tak mi iba napísali, že oni o tom rozhodujú čo tam dajú a ak sa mi to nepáči, tak nech si nájdem iný blog. Takže tu si už skutočne neviem čo myslieť o takýchto ľuďoch. (Mám tam tie články, ale iba na mojom blogu www.serenca.blog.sme.sk ale to mi figu pomôže, keď blogeri o tom nevedia.)





    Laco
    publikované: 12.12.2009 20:09:12 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Laco, neboj, každej nemá jenom jeden blog:-)))
    Víš, co jich mám? Nevíš, ani já to nevím:-))) Moc.
    Je pravda, že větčinou v zemích Koruny české, a píšu tam všelikeré sběsilosti, ale pravda taky je, že vyhodit mne chtěli admini jen vocaď.
    Že jsem napsal do nadpisu, že jak Jága vyjebublala s Jeníkem. Kdybych to dal do perexu, tak byla absolutní pohoda a soulad panoval.
    Takže hlavu vzhůru, chlape! Pořádek na Luníku bude, kdyby jsme to tam měli všechno zbourat!!
    Jednoduchý řešení je to nejhezčí. Minule taky, nevím kdo, asi nějakej herec nebo co, že udělejte koridor. A já, zastřelte pár lidí, ať se nám tu neušlapou!
    publikované: 13.12.2009 08:15:54 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Mito
    Ver tomu, že keby som sa teraz pripojil ku Kotlebovi a vyzvali by sme Košičanov, že poďte skoncovať s Luníkom IX, tak Cigáni by sa odtiaľ pakovali až k Maďarským hraniciam.

    Laco
    publikované: 13.12.2009 08:55:28 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Laci, Smečkári evidentne nemajú radi pravďáckych blogerov,
    nie si sám, koho pekne krásne zmietli pod koberec, takých nás tu bolo viac... A vôbec im nešlo o kvalitu textu, o aktuálnosť témy, či nebodaj o meno blogera... Rivalita je rivalita, ak si raz trńiš v Pravde v TOPKE, do Sme ťa len tak ľahko nepustia.
    publikované: 13.12.2009 10:31:25 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. Rozpravka
    Ahoj Zuzka,
    No ja si nemyslím, že preto ma vysunuli na vedľajšiu koľaj, že som na blogu PRAVDA, ale skôr preto, že sú ješitní a nevedia mi odpustiť to, že som ich sklamal a porušil som kódex blogera. Totiž článok, ktorý som tam uviedol 27.5.20009 tak ten bol asi hodinu na blogu a až keď zbadali, že mám tam tie vulgárne slova, tak mi článok stiahli.

    Laco
    publikované: 13.12.2009 11:09:36 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Pohádko, řád Tě vidím.
    Jsu odchovanej sme blogem. Zamiloval jsem se tam do spousty lidí, Járaz mně bral, potom Jehovisti. Proto jsem se asi vyskytoval v ekumenickém prostoru. Nezakázali mně. Vůbec.
    Zjistil jsem, ůplně náhodou, že tu mám vo moc víc kamarádek jako tam. Nevím, jak to tu dělaj, ale skoro každá má přes sedumset nevyřízenejch vzkazů ze Seznamky, slovenský:-)))
    publikované: 13.12.2009 11:59:26 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Miťásku, aj ja Ťa rada vidím... :-) No, možno si im nešliapol na otlak tak,
    ako Laci či iní... Ja neviem, nechcem kritizovať. Aj ja som tu mala a mám kopu priateľov. Všetkých nad sedemdesiat... :-))) A tak, aj keď už dávno viem, že virtuál škodí zdraviu a blogovanie kvalitnej tvorbe, sem občas robím kuky kuk. nedá mi to. Mám rada tých tunajších ješitných chlapcov, čo chcú, aby ich blogerky rozmaznávali.
    :-) :-) :-)
    publikované: 13.12.2009 12:13:17 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. A Ty máš nejraději nad sedumdesát, Pohádko?
    Však to já jinoch! Však tahám šedesátku s rezervou:-)))
    Moc bych se mazlil i rozmazloval, ale věru, nedaří se. Nějak mi to nefunguje, nebo co. Vostatním, když je čtu tak to fičí, maj to všechno zavobstaraný a já nic.
    Už si říkám, že je čas skončit. Asi jo.
    Neni láska, není hláska! Bez lásky ze mně nevymlátíš ani hlásku:-)))
    publikované: 13.12.2009 12:39:42 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Mito
    Ty brďo a zo mňa toho vyžmýkali aj bez lásky toľko, že mnohým by som teraz za to aj nejaké to olovko z lásky vpálil medzi oči.

    Laco
    publikované: 13.12.2009 13:53:59 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. Miťko, hybaj ty ešte do jaslí učiť sa, ako sa cumle cumlík,
    však my ťa tu budeme milovať aj ako nedôchodča a nedonosenča, čo na tom, že máš takmer šesťdesiat? Do sedemdesiatky ďaleko... Do dôchodku ťa ešte nikto necpe, ani Ti nevybavuje predčasný, tak buď rád, si ešte ucho uchovaté.
    publikované: 13.12.2009 15:51:45 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Pohádko, co to píšeš, děvče rozmilé?
    Mně nemusí nikdo nic vybavovat. Ja už to mám. Vod třiačtyťiceti trčím v dôchodu a né a né z něho ven!Mezi normální lidi.
    I pohřeb mám vyarendovanej celkem zadarmo! Vždyť jsem chudák, co nemá po čem toužit! Jenom se tu soužit. Někdo šetří na pohřeb i celej život a nakonec ho má stejně na hovno. Však taky záleží vod toho, za jak dlouho umřeš. Protože se lehce může stát, že už si Tě nikdo nebude pamatovat. A nepříde Ti na pohřeb ani noha. Mně to děsí. Taková představa. Pustej pohřeb. Můj.
    publikované: 13.12.2009 16:00:00 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Rozpravka
    Zuzka,
    nedá mi, aby som sa nepridal. Čo mám povedať ja, ktorý som už na dôchodku, síce predčasnom, ale stále sa cítim ako by som mal 35 rokov.

    Laco
    publikované: 13.12.2009 17:45:57 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. Hm, Laci, keď je to asi tak, že predčasný dôchodok je zrejme jediný spoľahlivý
    zdroj trvalého príjmu a často si ho vybavujú aj tí, čo by za iných okolností - keby mali príležitosť - vedeli naplno zamáknuť. Len ja som taká hlúpa, že si žijem na voľnej nohe zo slobodného remesla a čakám, že mi budú pečené holuby pršať do .... (domysli si!) :-) :-)
    publikované: 13.12.2009 17:53:49 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. Někdo šetří na pohřeb i celej život a nakonec ho má stejně na hovno.
    Miťo a zober, že koľkí tak robia a pri tom nadávajú na to aké je všetko drahé, odoberajú si radšej od úst, ale hlavne, že budú mať na svojom hrobe mohylu za minimálne 50 000 korún a ešte si to mnohí dajú urobiť kým žijú, len aby to všetci videli.

    No, čo už je to zvrátené, ale aj taký býva človek. Ja osobne hovorím mojej polovičke už minimálne 20 rokov, že keď zomriem skôr ako ona tak nech mi na môj pohreb nevyhadzuje zbytočné peniaze, ale nech si za ne radšej vyjde na poriadnu dovolenku. (Úplne stačí, keď ma dá spáliť v rakve z kartónu a popol môže rozsýpať niekde po poli, veď prírodu a role som najviac miloval.)

    Laco
    publikované: 13.12.2009 18:00:13 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. Rozprávka
    Zuzka,
    no aj v mojom prípade to má jeden háčik a myslím, že vieš o čom a na čo narážam: totiž, že ja žiadny dôchodok nepoberám.

    Laco
    publikované: 13.12.2009 18:05:41 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. Laci, sociálny systém tohto štátu je nieže žalostný, ale ako povedal jeden môj známy,
    to je bohapusté tunelovanie občanov štátom. Nedajbože, aby si čosi nezaplatil - socialku, dane, zdravotné, hneď má človek exekútora na krku a je im fuk, aký si mal obrat, či umieraš hladom, hlavne, aby sa naprv z toho válovu, ktorý plníš svojim potom a prácou, nakrmil štát. Tomu je celkom fuk, či zostane aj tebe. No a povedz mi potom, keď mi tu platíme do tej deravej štátnej kasy ako do studne bezo dna, prečo nie je na riadnu podporu pre ľudí, ako si ty, prečo sa odďaľuje dôchodkový vek, prečo sa zvyšuje poistné, atď, atď, atď...
    publikované: 13.12.2009 18:14:50 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. No, to tu teď nevycházím z ůdivu, Pohádko. Proč?
    Samý proč, pro slepičí kvoč:-))) Šystém je nastavenej tak,aby ti neschopní co nejdřív umřeli! Protože jinak je to v prdeli. Tak proto se bude chodit do důchodu v jednaosumdesáti!
    publikované: 13.12.2009 18:37:07 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  25. Rozpravka
    Zuzka,
    veľmi jednoduchá odpoveď. Stačí sa pozrieť kdekoľvek za hranice našej krajiny a hneď vidíš rozdiel v mentalite národov. V tých krajinách ľudia ak vidia, že politici ich vodia za nos, tak im to poriadne spočítajú buď vo voľbách, alebo okamžite idú do ulíc a žiadajú zmenu.

    No Slováci, tí to už majú v krvi. Stačí, že majú vodcu, ktorý rozmýšľa za nich a je to úplne jedno, čo si voči nim dovoľuje, čím je drzejší, tak o to viac ho ešte obdivujú. Je to presne ako v školách na ZDŠ, väčšina žiakov neobdivuje múdreho a najlepšieho žiaka, ale najväčšieho grázla z triedy.

    Takže takto to vidím ja a pokiaľ sa mýlim, tak ma oprav.

    P.S: síce nerád predbieham udalosti, ale pokiaľ od Fica nedostanem zajtra, alebo nanajvýš pozajtra písomnú odpoveď na moju žiadosť, ktorú som osobne odovzdal ešte 9.10.2009 tak má sa skutočne načo tešiť. Zatiaľ má plné zuby novinárov, ale ešte nevidel moju pravú tvar, keď mi niekto niečo sľúbi, ale potom sa na mňa vyserie.

    Laco
    publikované: 13.12.2009 18:37:26 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Mito
    Miťo, sleduješ tu telepatiu: presne na minútu sme na to poslali odpoveď.

    Laco
    publikované: 13.12.2009 18:42:09 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. Laco, jestli Ti ten Fico fakt nedoručí seriózní vodpověď,
    tak jedu, nic mne nedrží, zejtra už nesmím do práce, a uděláme jim tam, Blavákům takovou hromadnou demonstraci, my dva, že uviděj, co ještě neviděli a uslyšej, co ještě neslyšeli. Pravdu.
    Kdo za pravdu hoří, ten i Blavu zboří:-)))
    publikované: 13.12.2009 18:43:54 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Joj, chlapci, len mi, vy fakliaci, nezhorte skôr, než prídete do tej Bratislavy.
    Laci, nerada to vravím, ale mám obavu, že sa Fico na Teba zvysoka vykašle, ten bude mať kolo seba doľko bodygardov, že si ani nešpitneš. Ja neviem, niekedy mám pocit, že sa bude musieť ktosi upáliť ako Palach, aby si tento štátny systém preonačil, a aj to bude trvať pár rokov, kým vôbec politici prídu na to, že tu ktosi zhorel. Toto je príliš hrubá hrošia koža. Im je jedno, či im niekto umiera pod nosom. A ak ich verejnosť prinúti tú živú pochodeň komentovať, aj na to si nájdu hovorcu.
    publikované: 13.12.2009 18:50:37 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. Miťko, pri takto nadstavenom systéme my pôjdeme do dôchodku ako 115 roční
    a naše deti vôbec - a v kataklizme, ktorá potom príde, sa nikto nebude pýtať, aký čert to zhltol naše poistné...
    :-)
    publikované: 13.12.2009 19:02:01 | autor: Rozpravka (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. Pohádko rozprávková,
    kdsyž už tak už. Tak bodygárdi s Lacom necejtím jako problém. Voni jsou víceméně neškodní. Protože maj nacvičený standardní situace. A potom fungujou. Jenže. Jenže když jsme je školili, tak jsme jim neřekli, že jsou i nestandardní situace. 6e třeba nějaká vdaná paní se bude chtít s premiérem veřejně pomilovat. Vždyť to je normální. Normálně vdaná vděčná paní.
    Jenže my to s Lacem vymyslíme jinak. To uvidíš, nebo se dočteš:-)))
    publikované: 13.12.2009 19:06:19 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  31. Miťko, ty huncút, no čo to Tebe tesne pred šesťdesiatkou chodí po rozume, aké ofuky na Fica!
    Nooo, aj keď tých vdaných paní, čo by sa s ním chceli verejne pomilovať, by sa možno pár našlo, kvôli popularite. No a zabudla som, že ty si vojak ako drat, legiami mazany, takže pre Teba to problém nebude, dať bodygardov do laty. Lenže, čo ak aj Tebe ktosi podhodí nejakú ,,vdanou paní"?
    :-)
    publikované: 13.12.2009 19:26:52 | autor: Rozprávka (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Mito
    Miťo, pred polhodinou som ho už vyzval priamo na blogu PRAVDA

    Laco
    publikované: 13.12.2009 19:58:14 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014