Terč

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bol tam Boh? (6.diel-záver)

Provokatér? Iba náhodný? V tej chvíli sa pani redaktorka Zuzana Koperová blížila ku mne s mikrofónom, že mi položí zopár otázok, sprevádzal ju kameraman. Sotva mi so slzami v očiach stihla položiť prvú otázku, začal sa na jej natrčenú ruku a mikrofón tlačiť štyridsiatnik v čiernej koženej bunde asi tak meter deväťdesiat vysoký. Robil sa opitý a prízvukom, akým zvyknú hovoriť obyvatelia dnes už bývalej Juhoslávie, začal narážať na moje predchádzajúce slová: – Čo ty spletaš o pánovi R. a železárňach?

  Pani redaktorka sa ho snažila striasť, ale on jej neustále bránil v  práci. (Pomyslel som si: Pán R. je už asi informovaný o mojom proteste. Veď zatelefonovať jeho špicľovi nebol problém). Preto som pani Koperovej povedal, že to teraz môže ,,zbaliť“, pretože tento pán je asi niekým vyslaný provokatér. On vidiac, že svoje dosiahol, začal sa ospravedlňovať, vraj má vypité, preto sa nevie ovládať. Nedalo mi, aby som sa mu za zmarený rozhovor ,,nepoďakoval“. A keď novinári odchádzali, navrhol som mu:

– Ak nie je pravda, čo som hovoril, vyberte pištoľ a zastreľte ma. Tu na mieste, a hneď!

Celý prekvapený zrazu zabudol aj na to, že hral opitého. So zdvihnutými rukami pred telom mi naznačil, že nič také z jeho strany nehrozí, a stratil sa v dave.

 

Pár minút pred štrnástou hodinou cestou k môjmu zaparkovanému autu som ešte na chvíľu zašiel do Dómu, aby som sa Matke Márii poďakoval, že stála pri mne.

 

 

Pocit (akoby) raja...

 

   To čo sa dialo potom, keď som si sadol za volant, prajem zažiť každému.

Neuveriteľne ľahko, s božským pokojom a blaženým pocitom som riadil svoje auto tak, ako keby som sedel v kokpite lietadla so zapnutým  autopilotom. Majiteľom vodičského preukazu som už 37 rokov, ale také niečo som pri riadení motorového vozidla neprežíval predtým ani potom.

   Iba človek, ktorý zažil takúto atmosféru a takýto pocit, iba ten dokáže pochopiť a uveriť, že je to naozaj tak, ako píšem. Pocit sladkosti v ústach, ktorý ma sprevádzal celých dvadsaťštyri hodín, sa výstižne nedá ani opísať. Bolo to ako dotyk nebeského raja... Neviem síce, či raj existuje, a ak áno, či je taký, ako ho opisuje Biblia, ale pocit sladkosti ma utvrdzoval a stále utvrdzuje, že niečo nadprirodzené – ako sa zvykne povedať, niečo ,,medzi nebom a zemou“ – existuje a je s nami v prepojení. Doslova som prosil Pána Boha, aby mi tento pocit ponechal, zaprisahával som sa, že budem konať iba dobré skutky, len aby mi to ostalo. 

  Keď uplynulo 24 hodín, pocit sladkosti – ak chcete, tak ,,pocit raja“ – sa vytrácal. Ale zároveň akoby mi niečo hovorilo, že keď budem robiť dobré skutky, odchádzajúci pocit sa vráti.

Až do tohto dňa zavŕšeného  ,,pocitom raja“ som mal strach zo smrti.

Od tohto dňa (ktorý bol prajný aj v počasí, až do večera slnečnom a teplom) sa všetko zmenilo.

 

   Uvedomujem si, že ako moji čitatelia sa začnete pýtať, či som bol vtedy a či som aj teraz, pri písaní týchto riadkov úplne pri zmysloch... Odpoviem popravde: Nemám ani pre vás ako iné vysvetlenie, iba to, čo som povedal – a pochopí to len ten, kto to prežil. Ladislav Serenča

 


Ale toto, to sa stalo... | stály odkaz

Komentáre

  1. Pán Serenča,
    vaša výpoved vnútorného prežívania, nie je bežným denodenným zážitkom. Písali ste, že ste nechodili do kostola, ako sa zmenil váš postoj k viere?
    publikované: 02.06.2009 07:59:46 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Čítali ste aj môj 1.diel?
    V ňom je odpoveď na Vašu otázku Vážená pani vasilisa26. Mimochodom po tejto udalosti z 19.1.1999 sa môj postoj vo viere radikálne zmenil, tak, že verím, že Boh existuje. No neverím našim rímskokatolíckym farárom, takže do kostola už zase nechodím. L. Serenča
    publikované: 02.06.2009 09:27:32 | autor: Ladislav Serenča (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ...
    cítala som všetko. Viera v boha nemá nič spoločné s tým, či chodíte do kostola, alebo nie ,aj ked v tom našom sa dozviem veľa krásnych príbehov a podobenstiev na život, od jedného veľmi múdreho kňaza, pôvodom chemického inžiniera. Preto neodmietajte všetkých kňazov sú tiež len ľudia, aj ked majú poslanie slúžiť a nie odsudzovať.
    O vašich slovách som nezapochybovala.
    publikované: 02.06.2009 10:49:38 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Nikdy nehádžem všetkých do jedného vreca!!!
    Milá vasilisa26, ospravedlňujem sa, že som Vám na Váš diskusný príspevok nedopísal: že tým mojim rozhodnutím nechcem hádzať všetkých farárov do jedného vreca, ale tým, že ani jednému z nich nevidím do ich duše, tak preto radšej sa riadim vlastným rozumom – a to isté platí aj pri našich politikoch. Ladislav Serenča
    publikované: 02.06.2009 11:09:53 | autor: Ladislav Serenča (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Nikdy nehádžem všetkých do jedného vreca!
    Milá vasilisa26, ospravedlňujem sa, že som Vám na Váš diskusný príspevok nedopísal: že tým mojim rozhodnutím nechcem hádzať všetkých farárov do jedného vreca, ale tým, že ani jednému z nich nevidím do ich duše, tak preto radšej sa riadim vlastným rozumom – a to isté platí aj pri našich politikoch. Ladislav Serenča
    publikované: 02.06.2009 11:13:12 | autor: Ladislav Serenča (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Správne,
    to robím i ja. Nechcem , aby to bolo nanucovanie. tak ako si robíte úsudok o iných politikoch z ich vystupov, je potrebné vypočuť i ostatný ľud.
    Keď sa vrátim k tomu, že ste sa išli byť za ostatných, manifestovať. Nikto nemal odvahu sa k vám pridať, všetci sa báli o svoj flek. Nikoho vám to nepripomenulo?
    Necítili ste sa preto tak blažene?
    publikované: 02.06.2009 15:22:34 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Až veľmi...
    Veru až veľmi mi to pripomenulo, ale nechcem sa tu o tom rozpisovať. Totiž je to v mojej autobiografii vydanej v roku 2007. Jej názov je: Keď zatneš slovom... Ladislav Serenča
    publikované: 02.06.2009 18:10:48 | autor: Ladislav Serenča (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Vdaka
    Vdaka, pekne pisete, tiez som mala trikrat uz moznost zakusit takyto stav ako opisujete. Vzdy to prislo vo chvili ked som to najviac potrebovala a ukazalo mi smer ako dalej...
    Preto dakujem mojmu Anjelovi Straznemu, ze mi tak pomaha - Dakujem Bohu, ze ma ma rad aj ked ani neviem preco, lebo som velmi slaba a hriesna... DAKUJEM.
    publikované: 01.10.2009 11:10:30 | autor: Anna (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. Anna
    V mojom prípade si myslím, že ma Boh nemá rád, lebo v mladosti som spáchal veľký hriech a preto ma teraz pravdepodobne vedie k tomu, aby som si ho odčinil ešte tu na Zemi.

    Laco
    publikované: 01.10.2009 12:01:28 | autor: Terč (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014